Першокурсники НФаУ: перше 1 вересня

У кожному університеті, інституті, коледжі існують власні традиції посвячення у студенти. Допомогти першокурснику відчути свою приналежність до обраного навчального закладу — основна мета цих урочистостей.

— 1 вересня цього року стало для мене найкращим, особливим, адже НФаУ, у якому так давно мріяла вчитися, тепер відкритий для мене. Мій університет акумулює нові сили, нові ідеї, нові думки, і носії нового зараз ми — першокурсники! — гордо заявила студентка І курсу зі спеціальності «Фармація» Ізабелла Хачатурян.

І справді: для новоспечених студентів цей день — один з найрадісніших і найхвилюючіших. Вони вперше переступили поріг університету в новій якості. У 2013 р. дружне студентське співтовариство Національного фармацевтичного університету (НФаУ) поповнилося більш ніж двома тисячами першокурсників з усіх регіонів України — талановитою молоддю, якій належить майбутнє країни.

Цьогоріч в університеті — найбільший конкурс за всю історію. У НФаУ практично немає місць за держзамовленням, тож зростаюча кількість бажаючих отримати диплом саме цього навчального закладу свідчить і про реноме університету, і про престиж професії.

Винуватці урочистостей відразу помітні серед гостей, що зібралися на свято, і не тільки свіжовідпрасованими білими халатами, а насамперед широко розкритими очима, розгубленими посмішками. Однак саме ці трохи збентежені діти з юнацькими азартом, енергією і максималізмом щороку роблять наш величний університет поважного віку молодим і сповненим сил.

Для участі в урочистостях з нагоди Дня посвячення у студенти 30 серпня до НФаУ завітали заступник міністра охорони здоров’я України — керівник апарату МОЗ України Роман Богачев, який прибув на свято за особливим дорученням міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, заступник голови Харківської облдержадміністрації з соціальних питань Ігор Шурма, народний депутат України, академік НАМН України Олександр Біловол, голова Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Альона Благовіщенська. Також на святі були присутні всі члени вченої ради, викладачі та співробітники НФаУ і Коледжу НФаУ, студенти старших курсів, батьки.

День першокурсника розпочався Гімном України і винесенням прапорів НФаУ та Коледжу НФаУ. Оплесками зустріли студенти вчену раду в повному складі. Уже завтра професори увійдуть до аудиторій, почнуть читати лекції, побачать очі студентів — зацікавлені, палаючі: особливий дух наукової творчості завжди притаманний манері викладання в цьому вищому навчальному закладі. А поки що в мантіях, конфедератках викладачі крокують перед своїми студентами. Ця церемонія — не данина моді. НФаУ — не просто профільний університет, що втілює завдання і можливості третього тисячоліття, а університет класичний, який завжди пишався власною історією, створював і примножував традиції, формував корпоративну культуру. Урочистий вихід вченої ради — символ нерозривної єдності сучасної генерації вчених та їхніх учнів з минулими поколіннями професорів, магістрів, бакалаврів.

— Ви вступили до одного з найкращих університетів нашої країни, — зазначив у вітальному слові ректор НФаУ, професор Валентин Черних. — Поставлена вами «планка» — отримати диплом НФаУ — справді дуже висока, і її не можна подолати без працьовитості, цілеспрямованості, справжнього інтересу до обраної науки, відповідального ставлення до власного майбутнього. Упевнений, що мине кілька років і будь-які знайомства ви будете гордо починати фразою: «Я — випускник Національного фармацевтичного університету».

На завершення свого виступу ректор НФаУ зробив акцент на тому, яким є університет сьогодні:

— Національний фармацевтичний університет — це 2 тисячі співробітників і 17 тисяч студентів, відмінна матеріальна база, потужний потенціал. У структурі НФаУ 6 навчальних корпусів, Коледж НФаУ, Інститут підвищення кваліфікації спеціалістів фармації, 10 науково-дослідних та навчально-виробничих лабораторій, 5 гуртожитків. Сьогодні триває будівництво ще одного гуртожитку майже на 300 місць. Навчальний процес здійснюють близько 700 викладачів, з яких 94% мають науковий ступінь.

Досягти вагомих успіхів у навчанні побажав першокурсникам заступник міністра охорони здоров’я України — керівник апарату МОЗ України Роман Богачев. Почесний гість зачитав майбутнім фахівцям фармацевтичної галузі вітання міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової та, зокрема, відзначив:

— Університет дає вам можливість отримати блискучі фундаментальні фахові знання, а ваше завдання — використати цю можливість максимально продуктивно.

До побажань Р. Богачева приєднався заступник голови Харківської облдержадміністрації з соціальних питань Ігор Шурма.

— Надзвичайно важливо, щоб ви почали працювати самостійно, щоб отримали перші результати і відчули радість першого успіху або відкриття. За час навчання ви повинні не лише здобути професійні знання, а й навчитися відповідальності за свої вчинки, опанувати вміння працювати в команді.

Народний депутат України, академік НАМН України Олександр Біловол у вітальній промові зазначив, що НФаУ формує стандарти фахової освіти, готує еліту суспільства і в кінцевому підсумку визначає потужність галузі.

— НФаУ — цитадель науки. Навчатися в цьому університеті завжди було престижно, тож завдання нового покоління науковців, працівників практичної фармації — справою примножувати славу Національного фармацевтичного університету, — підкреслив академік О. Біловол.

Щастя, перемог і успіхів у навчанні побажала першокурсникам голова Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Альона Благовіщенська.

Вітання на адресу першокурсників НФаУ і Коледжу НФаУ прозвучали від директора Коледжу НФаУ, доцента Тіни Прокопенко. У зверненні директор зробила акцент на тому, що найважливіше в будь-якій діяльності — мати мету, бачити сенс того, над чим працюєш: тільки тоді людина відчуває себе щасливою і може принести користь собі та іншим.

Найперші порадники та помічники першокурсників у стінах університету — їхні декани.

— Ми звертаємося до вас, шановні першокурсники, з найсвітлішими побажаннями. Нехай не бентежать вас труднощі життєвого шляху, адже вони неминучі в процесі формування фахівця, особистості, — звернулася до винуватців урочистостей від себе особисто та від імені декана медико-фармацевтичного факультету, професора Ольги Набоки, декана факультету промислової фармації, доцента Тетяни Крутських, декана факультету економіки та менеджменту, доцента Володимира Малого декан фармацевтичного факультету, професор Лілія Вишневська. — Впевнені, що за студентські роки ви не тільки отримаєте безцінний багаж професійних знань, а й знайдете вірних друзів. Вчіться, мрійте, впевнено крокуйте вперед!

Початок студентського життя для кожного з першокурсників університету — це свої труднощі і радості.

— Радощів більше, особливо якщо знаходити її у спілкуванні і всьому, що відбувається навколо, — відзначає студент І курсу зі спеціальності «Клінічна фармація» Владислав Шаміс. — Я задоволений тим, що вступив до НФаУ.

У святковій урочистій атмосфері, яка панувала навколо, першокурсники отримали символічний Ключ знань і головні документи студента: студентський квиток і залікову книжку, а потім виголосили Клятву студента. Відтепер вчорашні школярі — повноправні члени «студентської сім’ї».

Розмовляємо з «новобранцями» НФаУ. Що вони відчувають, які враження у них від першого дня перебування в стінах університету?

— Коли вступаєш до університету, перше почуття, що охоплює, — почуття свободи. Безмежної свободи обирати те, що хочеш взяти в процесі навчання. Кожен день відкриває нові горизонти, тому хочеться «зібрати» все: і знання, і університетський дух, і веселощі студентського життя, — розповідає першокурсниця зі спеціальності «Економіка підприємства» Марія Китаєнко.

— Відчуваю гордість, радість і… розгубленість. Тому що поруч зі свободою завжди йде відповідальність: сам маєш відповідати за свої вчинки, зважувати свої наміри. Тобі ставлять завдання, навчають, а як ти впораєшся з цим, як використаєш отримані знання — залежить тільки від тебе. Це новий рівень випробувань. Життя відкривається з іншого боку, незвичного, і трохи лякає, бо ти боїшся зробити помилку, — додає студентка І курсу зі спеціальності «Біотехнологія» Ольга Камєнєва.

Усвідомлення того, що завдяки власним зусиллям можна стати в один ряд з людьми, чиєю працею зроблено значний внесок у розвиток фармації, нагода з часом внести і свою лепту в одну з найгуманніших наук окриляє і надихає кожного першокурсника. І це цілком зрозуміло. Вступивши до НФаУ, вони стали частиною визначного навчального закладу, адже саме тут вже протягом більше ніж двох століть народжуються та реалізуються ідеї та плани, що змінюють історію.

***

Харків по праву вважається містом студентів. Ми пишаємося своєю молоддю й хочемо поділитися тим, як святкували День першокурсника, що традиційно відбувається 1 вересня на площі Свободи, у першій столиці України цього року.

Першокурсників з Днем знань і вступом до обраних навчальних закладів привітали міністр доходів і зборів України Олександр Клименко, голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, мер Харкова Геннадій Кернес, ректори вищих навчальних закладів міста. Почесні гості свята запалили символічний Смолоскип знань і залишили свої побажання в «Літописі харківського студентства», до якого вже третій рік поспіль заносять імена всіх першокурсників Харкова.

У рамках загальноміського посвячення у студенти відбувся парад харківських вищих навчальних закладів. Площею пройшли колони студентів і викладачів університетів, академій, інститутів Харкова. Завершилися урочистості святковим концертом.

Національний фармацевтичний університет традиційно бере участь у загальноміському святі. Вчена рада в повному складі, професори, доценти, керівники структурних підрозділів, на чолі з ректором НФаУ, професором Валентином Черних представляла університет. Кожного року право брати участь у святковому заході, крокувати площею на параді вищих навчальних закладів поряд з професорами свого університету надається найкращим студентам. Першого вересня багатонаціональне багатотисячне студентське братство НФаУ представляли відмінники навчання, кращі спортсмени, активні учасники суспільного життя університету, артисти культурного центру НФаУ. А ще студенти факультету з підготовки іноземних громадян: у національних костюмах вони з гордістю несли прапори своїх держав.

Для новоспечених студентів НФаУ, присутніх на загальноміському святі, момент проходження колони університету став таким же хвилюючим, як і урочисте посвячення в стінах університету.

— Сьогодні тут, на площі Свободи, відчуваємо гордість за свій університет, бажання долучитися до його численних досягнень та стати гідними вихованцями своєї Alma mater, — ділиться враженнями першокурсниця зі спеціальності «Технологія парфумерно-косметичних засобів» Валерія Бре­славська.

***

Напевно, головне для кожного студента — це зрозуміти, що на своє життя в університеті та за його межами він може вплинути особисто. «Усе залежить від нас!». Любий першокурснику, візьми ці слова собі за девіз і тоді — жодних сумнівів — твоє прагнення до знань, бажання самореалізації знайдуть втілення в конкретних справах.

Олена Яковлєва,
редактор газети НФаУ
Фото надані НФаУ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті