У МОЗ відбулася чергова нарада щодо ціноутворення на лікарські засоби та реімбурсації

13 Грудня 2016 3:55 Поділитися

107010Як раніше повідомляло наше видання, 7 грудня відбулася нарада з питань регулювання цін на лікарські засоби в Україні. 13 грудня в МОЗ України пройшла чергова нарада, присвячена питанням, пов’язаним з постановами щодо ціноутворення на лікарські засоби та реімбурсації. У нараді взяли участь Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України, Роман Ілик, заступник міністра охорони здоров’я України, Тарас Лясковський, начальник Управління фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції МОЗ України, Іван Чурилович, радник міністра, представники компаній — виробників лікарських засобів, фармацевтичних бізнес-спілок та асоціацій, що представляють інтереси аптечних підприємств й дистриб’юторських компаній.

У. Супрун повідомила, що суть постанови КМУ № 862 полягає в запровадженні з 1 січня 2017 р. прямого цінового регулювання на лікарські засоби, що включені до переліку МНН, затвердженого постановою КМУ № 863. Тобто незалежно від того, яким чином ці препарати придбаватимуться (з відшкодуванням або без, тобто за власні кошти громадян), на них встановлюватимуться гранична оптово-відпускна ціна та регулювання надбавок на рівні 5% для оптової та 15% — для роздрібної торгівлі.

Гранична оптово-відпускна ціна розраховуватиметься з використанням механізму референтного ціноутворення. Найнижча серед цін у референтних країнах й буде граничною оптово-відпускною для України. За вищою вартістю лікарські засоби не можна буде постачати.

Зазначимо, що пряме цінове регулювання не застосовується у країнах ЄС, США, інших розвинених країнах світу. Воно притаманне авторитарним державам. Якщо цей механізм буде використовуватися в Україні, то цілий ряд життєво необхідних лікарських засобів для терапії бронхіальної астми, цукрового діабету та артеріальної гіпертензії зникне з українського ринку.

Пояснюючи такий підхід до цінового регулювання в Україні, І. Чурилович повідомив, що на основі наявних у нього розрахунків очікується зменшення витрат споживачів на придбання лікарських засобів, які включено до переліку МНН, затвердженого постановою КМУ № 863, з 1,6 млрд грн. (витрачених за 10 міс поточного року) до близько 750 млн грн.

Детальніше про нараду читайте найближчим часом на нашому сайті та у «Щотижневику АПТЕКА».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті