Дотримання ліцензійних умов аптечними закладами. Ізольованість приміщень

Віталій Пашков

В умовах ринкової економіки суб’єкти господарювання всіх форм власності, у тому числі ті, котрі займаються реалізацією лікарських засобів і виробів медичного призначення, орієнтуються на отримання прибутку. Найпоширеніший вид зменшення господарських витрат — це здача частини приміщень в оренду іншим суб’єктам господарювання. Найчастіше цей вид господарської діяльності у сфері обігу лікарських засобів і виробів медичного призначення додатково здійснюють суб’єкти господарювання державної та комунальної форм власності. Як правило, при здійсненні зазначеного виду діяльності суб’єкти господарювання не дотримуються вимог окремих санітарних норм, направлених на забезпечення ізольованості приміщень. У даному випадку зрозумілою є позиція законодавця, коли щодо обігу визначених груп товарів встановлені певні обмеження.

Втім, дискутується питання стосовно того, чи може аптека займатися реалізацією, окрім притаманних їй товарів аптечного асортименту, супутніх товарів, що сприяють зміцненню здоров’я населення, — лікувальної білизни, спорттоварів, косметичних виробів, парфумів, предметів санітарії та гігієни, мінеральних напоїв, фруктових та овочевих соків, у тому числі і для дітей, фітопродукції. Однак незаперечним є те, що при цьому відпуск зазначених категорій товарів повинен здійснюватися з дотриманням санітарних норм та ліцензійних умов.

Винятковість аптеки як торговельного закладу визначається тим фактом, що в ній предметом обігу є лікарські засоби, тобто товар, який є невід’ємним елементом системи охорони здоров’я. Відповідно до п. 2.2.3.2 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, затверджених наказом Держкомпідприємництва та МОЗ України від 12.01.2001 р. № 3/8, аптека повинна бути розміщена в окремому ізольованому приміщенні, яке має розташовуватися в капітальній споруді з окремим входом і мати торговельний зал для обслуговування населення. В юридичній літературі відсутнє правове визначення поняття «ізольованість». Але законодавець у вищезазначеному наказі № 3/8 акцентує увагу на тому, що аптека повинна бути розміщена в окремому ізольованому приміщенні з окремим входом. Тобто, кожний суб’єкт господарювання повинен мати окреме приміщення. Наведені визначення щодо діяльності аптечних закладів можуть бути конкретизовані, але, з точки зору понятійного апарату, вони можуть розглядатися як базові. Термін «ізольованість» відповідно до словника іншомовних слів, походить від французького isoler, що значить «ізолювати» — роз’єднувати, виділяти, розміщувати окремо, не допускаючи злиття з іншими, тобто фактично закріплює вищевказаний висновок. Крім того, згідно з Державними санітарними нормами мікроклімату виробничих приміщень (ДСН 3.3.6.042–99, затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря МОЗ України від 01.12.1999 р. № 42) приміщення аптечних закладів фактично віднесені до категорії виробничих приміщень, тобто таких, що повинні мати замкнутий простір в спеціально призначених будинках та спорудах, в яких постійно (по змінах) або періодично (протягом частини робочого дня) здійснюється трудова діяльність людей.

В пунктах 11.1 та 11.17 державних будівельних норм (ДБН В.2.2–10–2001) також зазначено, що аптечні заклади (аптеки та аптечні склади) розміщуються в окремо розташованих будинках. А міжлікарняна аптека (п. 11.7. ДБН В.2.2–10–2001), наприклад, у випадку розміщення у будинку стаціонару повинна мати окремий вхід і бути відокремлена від приміщень іншого призначення протипожежними перегородками. Навіть розміщення обладнання для теплопостачання аптеки дозволяється у випадку розташування його в окремому приміщенні (ч. 2 п. 7.64. ДБН В2.2.–10–2001).

Підсумовуючи викладене, вважаємо, що для здійснення господарської діяльності, пов’язаної з обігом лікарських засобів через аптечні заклади, необхідне окреме приміщення з окремим входом для одного суб’єкта господарювання. Тобто здійснення будь-якої діяльності іншим суб’єктом господарювання в такому аптечному закладі не допускається та вважається порушенням умов ліцензування. n

Віталій Пашков

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті