Структура та проблеми із залученням інвестицій на російському ринку розробки та досліджень лікарських засобів

22 Квітня 2022 11:49 Поділитися

Після російського вторгнення в Україну щодо росії було введено значні фінансові санкції, які мають негативний вплив на російську економіку. У російському портфелі кандидатів у препарати переважають приватні фармацевтичні компанії, на які припадає понад 2/3 всіх компаній, що займаються розробкою нових ліків на ринку. Решта компаній значною мірою контролюються урядом та різними академічними установами. Таким чином, виникли питання щодо того, як приватні фармацевтичні компанії в росії будуть фінансувати дослідження нових кандидатів у препарати.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими аналітичною компанією GlobalData Healthcare, яке включало всі активні клінічні та доклінічні дослідження, у тому числі на стадії попередньої реєстрації, у портфелі кандидатів у препарати переважають лікарські засоби приватних компаній, на які припадає 70%. Урядові та академічні структури становлять основну частину решти портфеля — 28% усіх компаній, а публічні — лише 2%. Це створює унікальний корпоративний ландшафт, який різко відрізняється від такого в європейських країнах. Публічні компанії займають більшу частку портфеля в Європі, в порівнянні з росією — у середньому в 5 разів, на них припадає 12% усіх компаній Європи в цій сфері. Державні установи в Європі становлять менше 0,2% суб’єктів, які розробляють кандидати в препарати.

Міжнародне співтовариство ввело низку серйозних санкцій проти росії, її фінансів та багатьох імпортних товарів. Сукупним ефектом цих санкцій було спустошення російської економіки. Хоча вони не націлені безпосередньо на фармацевтичну промисловість, фармацевтичні компанії, безумовно, відчують їх опосередкований вплив. Оскільки більшість фармацевтичних компаній в росії є приватними структурами, ці санкції сильно вплинуть на їх фінансову життєздатність. Оскільки економіка росії страждає, незрозуміло, хто матиме ресурси для фінансування розробки ліків, оскільки це, як відомо, є довгим і дорогим процесом. Аналогічно, оскільки решта російських фармацевтичних компаній в основному належать до державного сектору, їм, ймовірно, буде важко знайти кошти, оскільки менше людей інвестує в них, а державні ресурси стають обмеженими. Фонд «Сколково» є підтримуваним державою науково-технологічним центром з розробки та комерціалізації передових технологій і ключовим інвестором, який підтримує багато фармацевтичних компаній, зокрема PharmaDiall і Pharmenterprises. Уряд США також ідентифікував його як частину російського апарату державної безпеки та шпигунства, і він може потрапити під прямі санкції, що ще більше обмежить фінансових інвесторів у країні, особливо розробників ліків.

Оскільки війна продовжується та не демонструє жодних тенденцій до припинення найближчим часом, очікується поглиблення санкційного тиску, який негативно впливає на росію та її фінанси. На думку експертів GlobalData Healthcare, відмінний від європейського ландшафт російського ринку досліджень та розробки нових ліків може призвести до краху ринку. Поки санкції триватимуть, фармацевтичні компанії будуть мати проблеми із фінансуванням досліджень та розробки лікарських засобів, відкидаючи російський фармацевтичний ринок на роки назад.

За матеріалами www.globaldata.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті