Диференційовані націнки на ліки та контроль якості продукції in bulk, що ввозиться на територію України: Урядовий комітет погодив проекти документів

06 Листопада 2014 5:50 Поділитися

Диференційовані націнки на ліки та контроль якості продукції in bulk, що ввозиться на територію України: Урядовий комітет погодив проекти документів6 листопада відбулося засідання Урядового комітету гуманітарного розвитку, під час якого серед іншого розглядалися проекти змін до постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» та Порядку здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну, затвердженого постановою КМУ від 14.09.2005 р. № 902.

Зокрема, за результатами обговорення члени Урядового комітету погодили проект постанови КМУ «Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955». Нагадаємо, що він виносився на громадське обговорення профільним міністерством у серпні поточного року і передбачає встановлення диференційованих граничних торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби та вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів) та обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, виходячи із закупівельної ціни, що не перевищують такі розміри:

Закупівельна ціна, гривень Торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни, відсотків
До 12 включно 30
Більше 12 до 100 включно 25
Більше 100 до 300 включно 23
Більше 300 до 500 включно 20
Більше 500 до 1000 включно 15
Більше 1000 10;

При цьому положення, згідно з яким лікарські засоби і вироби медичного призначення вітчизняного виробництва, оптово-відпускна ціна яких нижча ніж 12 гривень за одну упаковку, не підлягають державному регулюванню, крім тих, що придбаваються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів з постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955 виключається.

Після оприлюднення даного проекту документа ми проаналізували можливі наслідки його ухвалення. На думку експертів фармацевтичного ринку, регуляторам необхідно відійти від диференційованих націнок і встановити єдиний рівень роздрібної націнки – 25% без урахування ПДВ, оскільки у висококонкурентному роздрібному сегменті фармацевтичного ринку розмір надбавки ефективно регулюється ринковими механізмами. Також, на їх думку, необхідно підвищити ціновий поріг лікарських засобів, що не підлягають державному регулюванню цін, з 12 до 18 грн. за одну упаковку. Дана ініціатива пов’язана з девальвацією гривні, оскільки до початку девальваційних процесів 12 грн. відповідало близько 1,5 дол. США, сьогодні еквівалент 1,5 дол. становить близько 21 грн.

Крім того, Урядовим комітетом також погоджено проект постанови КМУ «Про внесення зміни до Порядку здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну, стосовно активних фармацевтичних інгредієнтів та продукції in bulk», який оприлюднювався МОЗ України з метою громадського обговорення.

Нагадаємо, що п. 5 чинного Порядку передбачає, що з метою подальшої реалізації (торгівлі) лікарських засобів, що ввозяться на територію України, або використання їх у виробництві суб’єкт господарювання протягом 5 робочих днів після закінчення митного оформлення вантажу з лікарськими засобами подає органові державного контролю за місцем провадження господарської діяльності заяву про видачу висновку про якість ввезених лікарських засобів. Проектом змін передбачено непоширення п. 5 Порядку на виробників лікарських засобів, які є резидентами і ввозять продукцію in bulk для використання у власному виробництві.

Проектом документа також пропонується доповнити Порядок новим положенням, а саме: «У разі ввезення активних фармацевтичних інгредієнтів (субстанцій) та продукції in bulk з метою реалізації в повному обсязі виробнику лікарських засобів, який використовує їх для власного виробництва та має власну лабораторію, атестовану в установленому МОЗ порядку, чи працює з такими лабораторіями за договором, вантаж може бути розміщено на ліцензованому складі виробника з можливістю відбору зразків для їх лабораторного аналізу виробником.».

За словами Віце-прем’єр-міністра України Олександра Сича, до сьогодні жодних зауважень до погоджених Урядовим комітетом проектів документів від заінтересованих суб’єктів господарювання не надходили. Очікується, що розгляд та ухвалення проектів документів Урядом відбудеться на наступному тижні під час найближчого засідання КМУ.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті