Учасники ринку пропонують скасувати квотування спирту етилового для виробництва ліків

22 червня 2015 р. під головуванням заступника міністра охорони здоров’я України Віктора Шафранського відбулася нарада за участю фахівців Державної фіскальної служби України, Державної служби України з лікарських засобів, представників виробників спиртовмісних лікарських засобів, профільних асоціацій. Під час засідання обговорено проблемні питання виробництва та квотування відвантаження етилового спирту, а також стратегічні напрямки розвитку галузі.

У вступному слові Віктор Шафранський зупинився на проблемних питаннях з регулювання та застосування етилового спирту. Зокрема, має місце вироблення фальсифікату спиртових розчинів, досі залишається проблемною процедура декларування зміни оптово-відпускних цін на фармпродукцію. Існують складнощі, що виникають у виробників та споживачів спирту етилового, у роботі з державним підприємством «Укрспирт», які обумовлені його монопольним становищем на ринку оптової торгівлі етиловим спиртом. Нагальним питанням є якість спирту. «Це основні проблемні питання, які піднімаються нами і гравцями ринку», — наголосив В. Шафранський.

Виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Світлана Буніна повідомила, що основна проблема на сьогодні полягає у відсутності нових квот на виробництво спирту етилового в межах постанови КМУ від 05.01.2011 р. № 19 «Питання використання спирту етилового для виробництва лікарських засобів», останні зміни до якої вносилися ще у вересні 2013 р.

Що стосується фальсифікату, то, за словами С. Буніної, добросовісними підприємствами фармацевтичної галузі він не виробляється. «Отримавши ліцензію на виробництво лікарських засобів, вклавши гроші у виробництво, жодне підприємство не буде ризикувати своєю ліцензією, сотнями працюючих людей через якусь копійкову вигоду», — зауважила вона.

Олександр Кричевський, директор ПАТ «Фітофарм», зауважив, що підприємство має необхідні потужності та обладнання для виготовлення протягом року спиртовмісних лікарських засобів у достатній кількості. Однак через те, що квоти не підвищуються, протягом 2 останніх років вже у листопаді виробництво таких препаратів зупинялося через недостатню кількість спирту, виділеного в межах затверджених квот.

Тому виробники лікарських засобів готові докласти зусиль для того, щоб вирішити першу найближчу проблему — затвердити збільшення квот і просять профільне міністерство посприяти у цьому питанні.

Представник ТОВ «Укрбіотехнологія» Олександр Іванов наголосив на проблемі, коли недобросовісні виробники випускають спиртовмісний препарат з аналогічною серією, що й офіційний виробник, потім скаржаться в Державну службу України з лікарських засобів (далі — Держлікслужба України) про виявлення підозрілих щодо фальсифікату препаратів. У свою чергу, Держлікслужба України реагує на повідомлення, встановлює заборону на реалізацію препарату даної серії. Внаслідок цього вся офіційна продукція стоїть на складах і не може бути реалізована до з’ясування, за якими ознаками можна виявити фальсифікат.

Зважаючи на такі факти, О. Іванов запропонував розробити елементи візуального захисту продукції — наприклад, нанесення голограм, які виробники зможуть розробити спільно з МОЗ України чи фіскальними органами.

Заступник директора Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів — начальник відділу ліцензування та конт­ролю за виробництвом, обігом спирту та спиртовмісної продукції Державної фіскальної служби України Андрій Коман повідомив, що відомством був опрацьований проект змін до постанови КМУ № 19 і профільному міністерству надано застереження по ряду підприємств, яким пропонується надати квоти на спирт. Зокрема, перелік містить підприємство, по якому проводяться оперативні заходи, встановлено факт виробництва ним фальсифікованих препаратів. Разом з тим, підприємству пропонується надати квоту.

Тому фахівець звернувся до фахівців МОЗ України з проханням більш детально вивчити перелік підприємств, проаналізувавши інформацію, надану Державною фіскальною службою України офіційним листом.

В. Шафранський запевнив, що ці застереження будуть обов’язково опрацьовані, за результатом чого буде дана відповідь.

Окрім озвучених питань, генеральний директор ДАТ «Укрмедпром» Тетяна Ткачик вказала на проблему зі збутом продукції підприємствами, підпорядкованими товариству. За її словами, причиною цього є монопольне становище ДП «Укрспирт». «Усі фармацевтичні підприємства змушені закуповувати спирт у тих підприємств, на які вкаже ДП «Укрспирт»», — зауважила Т. Ткачик.

Петро Багрій, президент Асоціації «Виробники ліків України», підкреслив, що на сьогодні перед виробниками спиртовмісних ліків стоїть головне питання — затвердження квот. За його словами, Урядом було прийнято зміни до постанови КМУ № 19, але вони передбачали виключення ряду підприємств, що не влаштовувало ринок. «2 міс тому ми направили офіційний лист на ім’я Прем’єр-міністра України і МОЗ України. Кабінет Міністрів України погодився з нашою позицією і вам дали доручення підготувати новий проект постанови, робота над яким зараз триває», — наголосив П. Багрій.

У той же час 11 червня в Уряд направлено проект постанови КМУ у старій редакції з проханням прийняти її. На звернення до МОЗ України пояснити ситуацію отримана відповідь, що проект документа направлено на виконання старого доручення Уряду. «Вибачте, але в яке положення ми ставимо Прем’єр-міністра України, який підпише ту постанову, а через тиждень він знову буде її розглядати. Це показує наш непрофесіоналізм, якщо ми не можемо прийняти цей документ 2 роки», — підкреслив П. Багрій.

На його думку, доцільно було б направити від профільного міністерства лист в Уряд з проханням відкликати старий проект постанови КМУ у зв’язку з новими обставинами і повідомити, що наразі розробляється новий проект.

У ході наради представники бізнесу виступили з декількома пропозиціями. Зокрема, мова йшла про створення вузькопрофільної робочої групи із включенням до неї фахівців фіскальних органів, правоохоронних органів, Держлікслужби України, МОЗ України, ДП «Укрспирт» і виробників спиртовмісних лікарських засобів. У рамках робочої групи запропоновано детально опрацьовувати питання обігу на ринку фальсифікату. Добросовісні виробники зацікавлені у вирішенні цієї проблеми і готові повідомляти про факти зловживання на ринку.

В. Шафранський висловив готовність виступити з ініціативою щодо створення такої робочої групи і звернувся до присутніх надати пропозиції щодо її складу новопризначеному в.о. начальника Управління фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції МОЗ України Тарасу Лясковському.

«Ми можемо розділити шляхи впливу на вирішення цієї проблеми. У межах компетенції МОЗ України може акцентувати увагу на необхідності придбання тільки легально виробленого спирту. Що стосується речей, пов’язаних із пошуком і виявленням недобросовісних постачальників, та інше — ці питання в компетенції правоохоронних органів», — зазначив В. Шафранський.

Присутні також висловилися на користь ідеї відмовитися від квотування спирту взагалі. «У своїй теорії квоти є елементом зарегульованим, елементом планової економіки, від якої ми вже 20 років як відійшли», — зазначив начальник управління технічної політики Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» Юрій Бабенко.

Коментуючи звинувачення про монопольне становище ДП «Укрспирт», він наголосив, що це не зовсім відповідає дійсності. «Сьогодні 41 підприємство входить в ДП «Укрспирт», інші є підрозділами концерну «Укрспирт». Є й інші заводи, які виробляють спирт. Тобто сьогодні про монополізм говорити не можна», — зазначив Ю. Бабенко.

Георгій Вергелес, начальник технічного відділу управління технічної політики Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт», додав, що монополія не в ДП «Укрспирт», а в держави. «Це державне підприємство. Сьогодні йде загальнодержавна політика демонополізації», — прокоментував він.

В.о. начальника Управління фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції МОЗ України Тарас Лясковський виступив з пропозицією переглянути проект постанови КМУ «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 5 січня 2011 р. № 19», який 15 червня був винесений на громадське обговорення. Він також висловив готовність, у разі необхідності, підготувати відповідний лист в Уряд про відкликання попередньої редакції проекту документа.

Що стосується скасування квот, які визначені присутніми як пережитки минулого, то профільне міністерство охоче розгляне всі пропозиції і бачення щодо того, як відійти від цього і по можливості дерегулювати процес.

В. Шафранський додатково повідомив учасників наради про постійно діючу експертну групу з дерегуляції фармацевтичного ринку, яка щотижнево засідає в Міністерстві охорони здоров’я України. «Сьогоднішня дискусія наводить на думку, що є спільна позиція й учасників ринку, і регуляторів про те, що квотування є анахронізмом», — зазначив В. Шафранський.

Він повідомив присутніх, що профільним міністерством розроблено проекти ряду підзаконних актів, які дозволять знизити рівень зарегульованості фармацевтичної галузі. Питання щодо скасування квот на спирт абсолютно вписується в стратегічний вектор зменшення регуляційних бар’єрів.

Заступник міністра охорони здоров’я запропонував на рівні експертної групи опрацювати питання квотування спирту, поперед­ньо підготувавши пропозиції до проекту постанови КМУ «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 5 січня 2011 р. № 19».

«Ми абсолютно не хочемо нікого обмежувати у квотуванні, тому готові вислухати пропозиції від кожного гравця. Ми таким чином штучно обмежуємо виробництво, у тому числі тих ліків, які вкрай необхідні», — зауважив В. Шафранський.

Також домовлено підготувати ініціативною групою проект змін до законодавства стосовно скасування квот на спирт. Підготовлені в оперативному порядку проекти документів були представлені для ознайомлення експертній групі, засідання якої відбулося 23 червня.

Про результати їх розгляду наші читачі можуть ознайомитися найближчим часом у матеріалах за результатами засідання експертної групи.

Прим. ред.: 25 червня у Парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до статті 229 Податкового кодексу України (щодо питання дерегуляції виробництва лікарських засобів)» (реєстр. № 2167а, ініціатор — народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Андрій Шипко). З метою дерегуляції господарської діяльності підприємств, які у виробництві лікарських засобів використовують спирт етиловий за ставкою 0 грн. за 1 літр 100% спирту, народний депутат пропонує скасувати зайву процедуру щорічного встановлення та визначення Урядом обсягів квот спирту етилового для виробництва ліків.

Катерина Горбунова, фото автора
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті