GMDN-класифікатор медичних виробів планується інтегрувати з ProZorro

26 Червня 2018 11:55 Поділитися

МОЗ України планує інтегрувати міжнародну номенклатуру медичних виробів (Global Medical Device Nomenclature — GMDN) в електронну систему закупівель ProZorro. Це дозволить оптимізувати закупівлі медичних виробів закладами охорони здоров’я та попередити можливі маніпуляції щодо їх назви і призначення.

GMDN-класифікатор медичних виробів — це міжнародний класифікатор, який використовується для чіткої ідентифікації матеріалів, інструментів, імплантів та обладнання медичного призначення. Він дозволяє лікарям та закупівельникам дізнатися точні характеристики, властивості та призначення кожного виробу.

«Запровадження GMDN-класифікатора медвиробів — це ще один крок до зближення України та ЄС. Він дозволить зробити закупівлі медвиробів більш зрозумілими та прозорими. Кожен головний лікар зможе перевірити, чи справді виробник, який переміг у тендері, пропонує лікарні необхідне обладнання, а не таке з подібними функціями. Маніпуляцій як від недобросовісних виробників, так і від недобросовісних закупівельників стане значно менше, що дозволить більш раціонально використовувати державні кошти», — зауважив заступник міністра Роман Ілик.

Єдиний чіткий класифікатор допоможе імпортерам правильно заповнювати необхідну документацію, щоб ввезти свою продукцію на територію України, та унеможливить подвійне трактування призначення медичних виробів митним контролем.

МОЗ України вже отримало доступ до міжнародного класифікатора від Агентства GMDN  (некомерційної організації, очолюваної радою піклувальників, які є представниками регуляторних органів і промисловості, що знаходиться у Великій Британії) та почало перекладати базу даних українською мовою.

Кожен медичний виріб у системі GMDN має короткий пошуковий код (5 цифр), конкретну назву та детальний опис — властивості, призначення і технічні характеристики. Нині у системі близько 7,5 тис. виробників з усього світу та понад 1 млн медичних виробів.

GMDN-класифікатор використовується в понад 70 країнах світу, зокрема в усіх країнах Європи та США. Номенклатура GMDN рекомендована до використання Міжнародним форумом регуляторів медичних виробів (International Medical Device Regulators Forum — IMDRF)  і фактично є єдиною платформою ідентифікації медичних виробів та міжнародного галузевого обміну інформацією.

Нагадаємо, що Асоціація «Оператори ринку медичних виробів» протягом тривалого часу вела конструктивний діалог з керівництвом Агентства GMDN з метою впровадження в Україні міжнародної номенклатури медичних виробів GMDN. За результатами діалогу досягнуто домовленості про укладання Меморандуму про взаєморозуміння та наміри подальшого впровадження в Україні GMDN-класифікатора.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Иван 26.06.2018 1:26
Отличный выбор классификатора медицинских изделий!
Ольга 26.06.2018 9:13
Отличное решение! Классификатор удобен в использовании, представители GMDN уже более трёх лет имеют постоянного партнера в Украине - компанию Укрмедсерт. Думаю, с их помощью процесс внедрения значительно ускорится.
Иван 27.06.2018 9:44
Да, было бы хорошо ускорить, так как три года работаете, а внедрять только сейчас начали. Какие варианты предлагаете? Вроде как МОЗ уже договорился с агентством GMDN и даже совещание с рынком проводили.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті