Пікнік на природі: основні правила, як спланувати корисний і безпечний відпочинок

06 Травня 2019 2:41 Поділитися

Подбайте про безпеку і правильно виберіть місце для пікніка

Впевніться, що убезпечили себе від іксодових кліщів, гадюк і небезпечних наслідків відпочинку попередньої компанії. Захиститися від кліщів допоможе відповідний одяг: з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. Також зауважте, що на світлому однотонному одязі краще помітно кліща. Власне, кліщі — це не комахи, а павуки, вони не літають і не живуть на деревах. Іксодові кліщі живуть у ґрунті та нападають виключно з трави. Кліщі можуть повзти лише вгору, а не знайшовши місця для прикріплення, знову падають на землю. Уважно оглядайте себе після збору хмизу.

Також для захисту від кліщів можна використовувати спеціальні засоби, найчастіше це аерозолі, які відлякують кліщів. Використовувати їх слід перед прогулянкою, уважно вивчивши інструкцію для використання. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. Майте на увазі, що натуральних засобів для відлякування кліщів не існує.

Перевіряйте місце для пікніка, щоб вберегтися від укусів змій. Пошарудіть палицею довкола вибраного місця. Це відлякає гадюк, вони відповзуть. Якщо побачили змію — не робіть різких рухів, адже вони зазвичай не помічають нерухомі об’єкти, не нападають першими, а проявляють агресію лише в разі небезпеки. Створіть шум палицею — цього достатньо.

Не слід розпалювати багаття на вугіллі, що залишилося від попереднього багаття. На жаль, досі багато людей після пікніка спалюють пластиковий посуд, а це — смертельно небезпечна хімічна отрута. Оптимальне місце для вогню — мангал, очищений від попелу. Так само після пікніка пересвідчіться, що загасили полум’я.

Після пікніка важливо оглянути себе і дітей, аби виявити кліщів. Слід одразу ретельно оглянути одяг, перевірити речі, принесені з прогулянки (квіти тощо), оглянути домашніх улюбленців і дітей, а також себе. Слід зауважити, що таку процедуру варто робити щоразу після прогулянок у парку і лісі в періоди з квітня до середини червня і з вересня до середини листопада.

Враховуйте температуру повітря й інтенсивність сонця

Якщо вам спекотно у футболці — не варто одягати на дитину додатковий одяг, шапку, шкарпетки. Обмін речовин у малюків та дітей відбувається більш інтенсивно. При цьому виробляється велика кількість тепла, від якого дитячому організму потрібно позбавлятися. У спеку цей процес проходить важче, тому діти набагато швидше перегріваються та зневоднюються у спекотну погоду.

Щоб уникнути перегрівання, слід:

  • обирати одяг з натуральних тканин. Це дозволить шкірі «дихати» і захистить від шкідливої дії ультрафіолетових променів;
  • одягати кепку чи панамку, для дітей капелюха чи панамку, які захищають від променів також вуха та шию;
  • більше часу проводити в тіні, особливо в проміжок між 10:00 та 16:00;
  • не забувати про воду самим, нагадувати про це дітям, адже вони гірше розрізняють сигнали тіла про спрагу і більше ризикують отримати зневоднення;
  • використовувати сонцезахисні окуляри й сонцезахисний засіб (крем, спрей тощо) широкого спектру дії (UVA та UVB) із SPF 15 та вище, залежно від погодних умов.

Подбайте про безпечний посуд

Не весь пластиковий посуд призначений для гарячої їжі. Якщо це дозволено — зазвичай є відповідне маркування. Але навіть з відповідним маркуванням старі контейнери не варто використовувати для гарячої їжі, якщо на них є пошкодження (подряпини чи тріщини).

Науковці звертають особливу увагу на два компоненти, які часто наявні в пластику, — фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого та твердого пластику, другі — щоб зробити пластик м’яким і гнучким. Ці речовини пов’язують з порушеннями роботи ендокринної системи через їх здатність впливати на рівень гормонів — естрогену і тестостерону. Дослідження останніх років показали, що BPA пов’язане з безпліддям, ожирінням, цукровим діабетом і репродуктивними проблемами. Зокрема, деякі дослідження свідчать, що ця речовина підвищує ризик передчасного народження. Через ці докази в 2012 р. Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) заборонило використання цього компонента в дитячих пляшечках та чашках.

Здорова альтернатива — багаторазовий посуд.

Складіть оптимальне меню

Надійність у перевезенні й зручність у споживанні — два важливих критерії у складанні меню для пікніка.

Не слід купувати їжу — особливо м’ясо і молочні продукти — на стихійних ринках. І варто забути про звичку пробувати овочі й фрукти: це краще робити вдома, перед тим ретельно їх вимивши.

Відділяйте сире від готового: одну дошку не можна використовувати для розділу м’яса і нарізання овочів. У кошику для пікніка не кладіть сирі продукти вище готових страв.

Мийте руки, фрукти та овочі, ножі та поверхні, на яких нарізатимете та подаватимете їжу, захищайте їжу від комах.

М’ясні та інші висококалорійні страви краще збалансувати овочами.

Не варто брати на пікнік торти, тістечка з кремом й інші солодощі — вони дуже швидко псуються і тому часто стають причиною отруєння.

Починайте пікнік з їди, щоб страви не були на столі більше 2 год, бо в спеку продукти псуються надзвичайно швидко.

Запасіться водою

Навіть кілька ковтків води можуть врятувати від зневоднення, тому напоготові завжди слід мати питну воду. Здорові альтернативи — лимонад, узвар і молочна сироватка, а від енергетиків і солодких газованих напоїв краще відмовитися.

Якщо ви відчуваєте сухість у роті, невелике запаморочення чи втому — швидше за все це спрага. Саме спрага має спонукати нас пити воду, а не визначені норми споживання води на день.

Нагадуйте про пиття дітям. Тіло дітей містить більше води, ніж дорослих, і тому для них критичніша втрата вологи.

Дбайте про чистоту рук

Чисті руки — важливий запобіжний засіб, аби пікнік не завершився хворобою чи розладом шлунка.

Щоб зменшити кількість мікробів на руках, у більшості випадків необхідно мити їх з милом і водою впродовж 20 с. Водночас, якщо мило та вода недоступні, можна використовувати дезінфікуючий засіб для рук, який містить щонайменше 60% спирту. Дезінфікуючі засоби для рук на основі спирту можуть швидко зменшувати кількість мікроорганізмів на руках, проте вони не вбивають усі типи мікроорганізмів і можуть не видаляти шкідливі хімікати.

Навіть (і особливо) в умовах пікніка слід дбати про чистоту рук на усіх етапах приготування їжі, після туалету, видування носа, кашлю або чхання, контакту з тваринами чи кормом, сміттям, а також після активних ігор.

Розплануйте дозвілля

Варто заздалегідь продумати розваги для дітей і дорослих, активні ігри — волейбол, бадмінтон чи гра у «квача». Не слід гаяти жодної можливості, аби бути фізично активними. Адже регулярна фізична активність — це захист від небезпечних хвороб (серцево-судинних, інсульту, цукрового діабету та раку), покращення функціонального стану кісток та суглобів, хороший апетит і настрій, довше та якісніше життя.

Укомплектуйте аптечку й навчіться надавати першу допомогу

Аптечка має бути укомплектована відповідно до ваших потреб та містити лише препарати, у яких не закінчився термін придатності. Щоб бути готовим до будь-якої ситуації, ГО «Захист патріотів» підготувало базовий набір аптечки:

  • 2 пари рукавичок;
  • клапан з плівкою для проведення штучного дихання;
  • засоби для зупинки кровотечі — турнікет, кровоспинний бинт з гемостатичним засобом;
  • марлеві серветки різних розмірів;
  • бинти марлеві нестерильні;
  • еластичні бинти з можливістю фіксації;
  • пластирі різних розмірів;
  • термоковдра;
  • атравматичні ножиці для того, щоб мати можливість розрізати одяг на потерпілому;
  • велика хустина, якою можна зафіксувати кінцівку постраждалого;
  • антисептичні засоби — дезінфікуючий засіб для рук, спиртові серветки;
  • жилет зі світловідбиваючими елементами, ліхтарик, маркер.

Не менш важливо вміти надавати домедичну допомогу до приїзду швидкої. Цьому вчать на спеціальних курсах, яких нині є багато. На базових курсах навчають, як надавати допомогу при невідкладних станах — зупинка серцебиття та дихання, інфаркт, інсульт, задушення сторонніми предметами. Довші курси вже мають свою специфіку, до прикладу, це може бути курс надання першої допомоги дітям. Важливо відпрацювати навички на практичних заняттях, на практиці спробувати різні методики на манекені, самостійно розібрати різні ситуації та вивчити своєрідні лайфхаки та їх застосування.

Що робити, якщо виникла теплова травма?

При тепловому ударі (температура тіла 39 ºС і вище, гаряча, червона, суха або волога шкіра, головний біль, нудота, дезорієнтація, зміни стану свідомості, невиразна мова, втрата свідомості) — дзвоніть 103, поки чекаєте на медичну допомогу, перейдіть у прохолодне приміщення, зніміть одяг, охолодіть потерпілого (допоможуть холодна ванна або компреси зі змоченою у воді тканиною).

При тепловому виснаженні (головний біль, нудота, запаморочення, слабкість, сильне потовиділення, підвищена температура тіла) — перейдіть у прохолодне приміщення, зніміть одяг, охолодіть потерпілого компресами зі змоченою у воді тканиною, давайте пити холодну воду маленькими ковтками. Дзвоніть 103, якщо є блювання, симптоми тривають довше за 1 год або їх вираженість збільшується.

При теплових судомах (біль або судоми у м’язах) — перейти у прохолодне приміщення, пити воду, уникати фізичної активності, доки судоми не минуть. Дзвоніть 103, якщо судоми не зникають довше 1 год, людина має проблеми із серцем, дотримується дієти з низьким вмістом солі.

При пітниці (яскраво-червоний висип на шкірі, «гусяча шкіра») — зайти у прохолодне приміщення з меншою вологістю повітря, слідкувати, щоб ділянка висипу залишалася сухою, на ділянки з висипом можна нанести спеціальну присипку, але не мазь чи крем.

Що робити, якщо вкусила змія?

Якнайшвидше зверніться до лікаря.

Якщо транспортування до лікарні потребує певного часу, необхідно надати домедичну допомогу постраждалому:

  • зберігайте спокій і стежте, щоб постраждалий менше рухався;
  • звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо;
  • на місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком;
  • дайте постраждалому воду — при укусі змії важливо багато пити;
  • якщо є аптечка, дайте постраждалому 1–2 таблетки ліків від алергії;
  • при транспортуванні підніміть уражену кінцівку;
  • якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

У жодному разі не обробляйте рану додатково, не припікайте її та не накладайте джгут і не вживайте алкоголь. Також не можна висмоктувати отруту, бо так ви підвищуєте ймовірність зараження (це допустимо лише тоді, коли в найближчі години неможливо отримати медичну допомогу).

Що робити, якщо виявили кліща на шкірі?

Негайно зверніться до найближчого травмпункту. У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

Якщо це неможливо, постарайтеся видалити його самостійно: повільно витягніть разом з хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.

Після видалення кліща змастіть рану антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою.

Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку. За направленнями лікаря в лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

Після видалення кліща ретельно вимийте руки з милом.

Коли треба викликати екстрену медичну допомогу?

Будь-які порушення стану здоров’я — привід повернутися додому і проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

Будьте уважні до небезпечних станів і обов’язково телефонуйте 103 у таких випадках:

  • непритомність;
  • судоми;
  • раптовий розлад дихання;
  • раптовий біль у грудній клітці;
  • гострий біль у черевній порожнині та поперековому відділі;
  • головний біль, що супроводжується запамороченням або нудотою;
  • порушення мовлення, слабкість у кінцівках, що виникли раптово;
  • гіпо- та гіперглікемічна кома;
  • при температурі тіла 39 °С і вище та відсутності ефекту від прийнятих жарознижувальних лікарських засобів;
  • значна зовнішня кровотеча;
  • ознаки внутрішньої кровотечі;
  • ознаки гострого отруєння;
  • порушення перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча та інше);
  • анафілактична реакція, спричинена різними чинниками;
  • укуси змій та павуків;
  • травми, які загрожують життю;
  • нещасні випадки будь-якого характеру;
  • тепловий удар і переохолодження, які загрожують життю;
  • асфіксія всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх тіл у дихальні шляхи, удушення);
  • надзвичайна ситуація будь-якого характеру;
  • гострі психічні розлади (з поведінкою, небезпечною для життя пацієнта (постраждалого) та/або людей поруч);
  • інші стани, які загрожують життю та здоров’ю людини;
  • до дітей віком до 2 років.

Бригада екстреної медичної допомоги має прибути на місце події в містах – протягом 10 хв, у населених пунктах поза межами міста – протягом 20 хв з моменту надходження звернення до диспетчера.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті