МОЗ України запроваджує новий підхід до фінансування медичної науки

22 Липня 2019 5:20 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України повідом­ляє, що з вересня 2019 р. фінансування інноваційних наукових проектів у медицині стане цільовим.

Переваги такого підходу фінансування для медичної науки:

  • можливість брати участь у міжнародних конкурсах на гранти;
  • орієнтація на кінцевий результат, тобто інноваційні відкриття, що визнаються на міжнародному рівні та публікуються у виданнях, що індексуються наукометричними базами Web of Science, PubMed та/або Scopus і мають імпакт-фактор*;
  • інтеграція української медичної науки у світову науку через публікації в наукових виданнях, що високо цінуються за кордоном;
  • ефективне використання коштів платників податків.

Заклади вищої освіти (ЗВО), заклади післядип­ломної освіти та наукові установи, що належать до сфери управління МОЗ, надали в Міністерство звіти про свою наукову діяльність.

Оцінює результати роботи закладів Комісія МОЗ України з перегляду звітів про стан наукових робіт, науково-технічних (експериментальних) розробок (далі — Комісія). До складу Комісії входять члени Наукової ради Національного фонду досліджень України та Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій.

Національна наукова медична бібліотека Украї­ни, у якої є доступ до наукометричної бази даних Web of Science, перевіряла ЗВО, заклади післядипломної освіти та науково-дослідні установи, що мають імпакт-фактор більше 1, та надані ними звіти.

Окрім того, деякі заклади не отримають фінансування такого роду з державного бюджету, а виконання деяких науково-дослідних робіт завершиться до вересня поточного року. Причинами цього стали:

  • дослідження не мали актуальності, практичного значення, наукової новизни та таких результативних показників, як статті у виданнях, що індексуються міжнародними наукометричними базами Web of Science (платформа, на якій розміщено бази наукової літератури і патентів), PubMed (англомовна текстова база даних медичних та біологічних публікацій, створена Національним центром біотехнологічної інформації (NCBI) на основі розділу «біотехнологія» Національної медичної бібліотеки США) та Scopus (бібліографічна і реферативна база даних та інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях);
  • установи/заклади надавали недостовірну інформацію про публікації в журналах, які входять до міжнародних наукометричних баз, що є академічно недоброчесним.

Тепер діє алгоритм, відповідно до якого перерозподіляється фінансування між ЗВО, закладами післядипломної освіти та науковими установами відповідно до чітких критеріїв:

Група Результативність та ефективність наукових досліджень Фінансування
І Наявність статей за темою, науково-дослідні роботи у виданнях з імпакт-фактором більше 1. Також може бути залучене додаткове фінансування, налагоджена співпраця з міжнародними установами, отримані міжнародні патенти
(379,0 тис. грн.)
ІІ Наявність більше 3 статей у виданнях, що індексуються наукометричними базами Web of Science, PubMed та Scopus. Також може бути налагоджена співпраця з українськими та міжнародними установами, отримані українські патенти 1,5х
(284,3 тис. грн.)
ІІІ Наявність 1–2 статей у виданнях, що індексуються наукометричними базами Web of Science, PubMed та Scopus або за рішенням комісії, враховуючи публікації в українських фахових виданнях і актуальність дослідження х
(189,5 тис. грн.)

За нової системи науковці будуть орієнтуватися на публікацію своїх досліджень у журналах, що мають високий показник імпакт-фактора. Відповідно, чим більше кращих дослідників візьмуть на роботу керівники установ/закладів, тим більше установа/заклад отримає фінансування.

Також установи/заклади можуть подавати заявки на грантове фінансування до міжнародних організацій.

За матеріалами moz.gov.ua
*Імпакт-фактор — показник співвідношення цитування міжнародних наукових журналів, їхньої значимості. Залежно від кількості публікацій у наукових виданнях з різним імпакт-фактором можна оцінити актуальність дослідження та його доброчесність.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті