Затверджено порядок надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення

04 Вересня 2019 12:25 Поділитися

Кабінет Міністрів Украї­ни постановою від 21.08.2019 р. № 818 затвердив Порядок надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення (далі — Порядок) Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі — Держ­продспоживслужба). Зазначається, що прийнята постанова має забезпечити міжвідомчу взаємодію та вирішити проблему своєчасного отримання Держпродспоживслужбою інформації про такі події й ситуації.

Відтепер для закладів охорони здоров’я, суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики та органів виконавчої влади на законодавчому рівні визначено механізм надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення до територіальних органів Держпродспоживслужби. Порядком визначено, що протягом 1 год вищезазначені суб’єкти повинні подати до Держпродспоживслужби наступну інформацію:

  • щодо виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб;
  • щодо масових неінфекційних захворювань (отруєнь);
  • радіаційного ураження населення;
  • виявлення невідповідності харчових продуктів вимогам законодавства щодо їх безпеки та в разі появи обґрунтованої підозри щодо їх невідповідності.

Інформацію про вищеперелічені події та ситуації, внаслідок яких виникла загроза життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, заклади охорони здоров’я, суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, та органи виконавчої влади подають засобами телефонного зв’язку. Крім того, у разі виявлення взаємозв’язку між інфекційною хворобою, харчовим отруєнням, виникненням неінфекційних захворювань (отруєнь), пов’язаних з діяльністю суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, а також у разі виникнення чи в разі підо­зри щодо захворювання (отруєння) за переліком захворювань, визначених у додатку до Порядку, до Держпродспоживслужби протягом 24 год подається письмове підтвердження. Перелік захворювань (отруєнь), на які подається письмове повідомлення, налічує 10 пунктів, серед яких — ботулізм (1 випадок), сальмонельоз (3 і більше випадків), дизентерія (5 і більше випадків) та інші.

Зазначене повідомлення визначене як підстава для проведення Держпродспоживслужбою позапланового заходу державного нагляду (контролю), за результатами якого органам виконавчої влади, місцевого самоврядування та Національній поліції подається для реагування відповідна інформація. У разі потреби здійснюються також протиепідемічні заходи.

Постанова № 818 зобов’язує Міністерство охорони здоров’я України та Держпродспоживслужбу здійснити розробку й впровад­ження електронної системи інформування та взаємодії щодо подій і ситуацій, які становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті