Заборона продажу електронних сигарет та новітніх тютюновмісних виробів

23 Жовтня 2019 5:03 Поділитися

Верховній Раді України надано для ознайомлення проект закону № 2199-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері обігу та вживання тютюнових виробів, новітніх виробів з тютюну та елект­ронних сигарет». Ініціатором законопроекту виступив Тарас Тарасенко, депутат від партії «Слуга народу».

Даний проект закону є альтернативним до раніше поданого проекту від 02.10.2019 р. № 2199 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері обігу та вживання тютюнових виробів».

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, різноманіття винаходів та технологій, з якими виробники виходять на споживчий ринок, не обмежується електрон­ними сигаретами та тютюновмісними виробами для електричного нагрівання.

На даний час виробниками розроблено кілька варіантів виробів і технологій, які створено для споживання нікотину в різний спосіб. На світовому ринку існує продукція, яка нагріває тютюн за допомогою хімічних реактивів, поєднує в собі елементи електронних сигарет і тютюновмісних виробів.

За таких умов варто скористатися досвідом Європейського Союзу та розширити категорію виробів, впровадивши в законодавство нові класи продукції:

1) «новітні вироби з тютюну», який би охоп­лював будь-які інноваційні вироби на ринку тютюнової продукції;

2) «електронні сигарети», які не містять тютюну, але генерують випари з нікотином шляхом нагрівання відповідних рідин, і запровадити державне регулювання цієї продукції, включаючи медичні попередження, обмеження рекламної діяльності та споживання такої продукції.

Глобальне опитування дорослих щодо вживання тютюну в Україні (GATS), що було проведено Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ) та Київським міжнародним інститутом соціології у 2017 р., показало, що наразі 22,8% дорослого населення курять сигарети (39,7% серед чоловіків та 8,8% серед жінок).

Наразі в Україні масово поширюються альтернативні способи вживання нікотину — елект­ронні сигарети та новітні тютюнові вироби.

Згідно з результатами глобального дослідження вживання тютюну серед молоді (GYTS), в Україні більше 40% підлітків (віком 13–15 років) пробували електронні сигарети, а майже кожен 5-й регулярно їх споживає.

Крім того, 13,5% українських підлітків регулярно курять тютюн, а понад 46% опитаних зізнаються, що хотіли б спробувати. У той час як в Україні діють заборони на продаж тютюну для неповнолітніх, такий продаж для альтернативних продуктів не регулюється, і, як результат, — вільний доступ дітей до електрон­них сигарет та кожен 5-й підліток нікотино-залежний.

Відповідно законопроектом пропонується повністю заборонити продаж неповнолітнім електронних сигарет і новітніх тютюновмісних виробів та обмежити використання таких продуктів у громадських місцях, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради на час проведення масових заходів.

Також даним законопроектом пропонується внести зміни до ряду нормативних актів:

  • Кодексу України про адміністративні правопорушення;
  • Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»;
  • Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»;
  • Закону України «Про рекламу».

Прийняття закону створить передумови для забезпечення високого рівня захисту здоров’я людей, особливо молоді, а також для виконання зобов’язань України відповідно до Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Олена 24.10.2019 10:47
Давно вже пора було це зробити....

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті