Чи можна повернути в аптеку медичні вироби належної якості: відповідь читачу

29 Листопада 2019 5:12 Поділитися

До редакції нашого видання звернулися з питанням, чи має право покупець повернути придбані в аптечному закладі медичні вироби (тонометри, глюкометри, інгалятори та ін.) за умови, що техніка без поломок і просто не «підійшла». Тобто мова йде про медичні вироби належної якості.

Зауважимо, що п. 16 Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів передбачено, що лікарські засоби та вироби медичного призначення належної якості, відпущені з аптек та їх структурних підрозділів, поверненню не підлягають, про що в аптечному закладі слід розмістити оголошення в залі обслуговування.

Однак це положення не узгоджується зі ст. 9 Закону України «Про захист споживачів», якою затверджено права споживача при придбанні товару належної якості. Даною статтею передбачено, що споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, у якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

Споживачу надається право на обмін товару належної якості протягом 14 днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем. Обмін товару належної якості провадиться лише якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром.

Також згідно із ст. 9 цього закону, якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару.

При цьому зазначається, що перелік товарів, які не підлягають обміну (поверненню), затверджується Кабінетом Міністрів України (далі — Перелік). На сьогодні такий перелік затверджено постановою КМУ від 19.03.1994 р. № 172.

Відповідно до Переліку не підлягають обміну (поверненню) продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни. При цьому в Переліку не вказані медичні вироби. До непродовольчих товарів належної якості, що не підлягають поверненню, Переліком, зокрема, віднесено:

  • парфюмерно-косметичні вироби;
  • розчіски, гребенці та щітки масажні;
  • рукавички;
  • товари в аерозольній упаковці;
  • товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування тощо).

У зв’язку з тим що закони України мають вищу юридичну силу над нормативними актами Уряду та МОЗ, медичні вироби, які є непродовольчим товаром, підлягають поверненню.

Про це також наголошувало Голов­не управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Хмельницькій обл. (Держпродспоживслужба), яке ще в 2018 р. оприлюднило публічне роз’яснення з цього питання. Так, Держпродспоживслужба наголошувала, що на медичні вироби, які є непродовольчим товаром, діють правила про обмін товару належної якості, але лише в разі, коли такий медичний виріб призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Аліна 21.01.2023 7:39
Підкажіть у аптеках можна повернути молоковідсмоктувач? Не можу знайти чи підлягає. Не відкривали упаковку, чек збережено

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті