Голосування тільки у четвер — депутати хочуть оптимізувати законодавчий процес

09 Січня 2020 5:08 Поділитися

У Парламенті зареєстровано законопроєкт від 27.12.2019 р. № 2691, поданий декількома депутатами від фракції «Слуга народу», яким передбачено внесення змін до Закону України від 10.02.2010 р. № 1861-VI «Про Регламент Верховної Ради України».

Ініціатори подання проєкту у супровідних документах пояснюють, що метою розробки є підвищення ефективності роботи Верховної Ради та оптимізація законодавчого процесу, в тому числі шляхом встановлення особливостей розгляду деяких законопроєктів. Зокрема, в ч. 4 ст. 20 (Порядок денний сесії Верховної Ради) проєктом вноситься новий п. 7-1, яким до порядку денного сесії можуть включатися позачергово без голосування також ті законопроєкти, які визначені Президентом України як невідкладні.

Однак найцікавіші правки пропонуються до ст. 25 Закону, яка регулює тижневий порядок денний пленарних засідань Верхов­ної Ради. Пропонована редакція визначає, що в дні проведення пленарних засідань щотижня, як правило:

1) у вівторок та середу проводитиметься обговорення законопроєктів за процедурою першого, другого або третього читання;

2) у четвер проводитимуться голосування при розгляді законопроєктів за процедурою першого, другого або третього читання, а також розгляд пропозицій щодо усунення неузгодженостей чи неточностей у прийнятому законі та розгляд законів, повернених Президентом.

Щоп’ятниці ініціатори пропонують відводити час для «години запитань до Уряду» (з 10:00 до 11:00), для стислих (до 3 хв) оголошень запитів і прийняття рішень про підтримку та направлення запитів (з 11:00), для обговорення проєктів законів (до 13:00) та для виступів народних депутатів (з 13:00 до 14:00). На їх думку, такі зміни мають підвищити ефективність процедур обговорення та голосування законопроєктів у Парламенті та сприятимуть покращанню якості та оперативності ухвалення.

Проєкт № 2691 пропонує змінити також підходи до особливостей внесення та розгляду альтернативних законопроєктів та таких, що визначені як невідкладні, та унормувати встановлені законом строки подання пропозицій і поправок. При голосуванні за законопроєкти в другому читанні ним встановлюється норма, за якою голосування має обов’язково проводитися щодо кожної пропозиції, поправки, стосовно якої було прийнято рішення про попередню підтримку не менше ніж однією третиною голосів народних депутатів — у нинішній редакції голосування в такому випадку передбачене тільки якщо на цьому наполягає ініціатор внесення.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті