Ліквідація Держсанепідслужби: профспілки працівників охорони здоров’я звернулися до Конституційного суду

29 Липня 2020 3:44 Поділитися

Київська міська профспілка працівників охорони здоров’я повідомляє, що разом з Харківською обласною організацією Профспілки працівників охорони здоров’я України звернулись до Конституційного Суду України (КСУ) зі скаргою про незаконність ліквідації Державної санітарно-епідеміологічної служби України (Держсанепідслужба) та звільнення її працівників.

Оскільки в 2016 р. профспілка в судовому порядку довела незаконність дій Уряду з реорганізації Держсанепідслужби, Уряд прийняв постанову від 29.03.2017 р. № 348, якою відмінив рішення про реорганізацію Держсанепідслужби і разом з цим п. 2 цієї постанови ліквідував дане відомство. Після цього Верховним Судом України профспілці було відмовлено в задоволенні позовних вимог щодо незаконності саме ліквідації даного органу, а не реорганізації.

Приводом для звернення до КСУ стало неправомірне, на думку профспілок, застосування в остаточному судовому рішенні Касаційного адміністративного суду Верховного суду процесуальної норми Кодексу адміністративного судочинства України, яка дозволила розглянути касаційну скаргу профспілок у порядку попереднього розгляду справи без участі заявника та представників осіб, які приєднувалися до касаційної скарги у справі.

При цьому такий розгляд справи дозволяє ухвалювати рішення без технічної фіксації судового засідання, без ведення протоколу, позбавляє учасників справи можливості відстоювати свою позицію, нівелює диспозитивність та зводить нанівець гласність судового процесу — основних конституційних засад судочинства, а також унеможливлює реалізацію права на повноцінне касаційне оскарження дій органів державної влади, які гарантовані ст. 55 і 129 Конституції України.

У Профспілці відмічають, що вже не вперше звертаються до КСУ з аналогічним питанням, оскільки до цього суд уже відмовляв у відкритті конституційного провадження. Однак у червні 2020 р. Європейський Суд з прав людини визнав порушенням Європейської Конвенції у разі розгляду верховним судом іншої країни справи без участі сторін, що стало додатковим аргументом для звернення до КСУ.

Профспілка наголошує, що ключовим питанням у відкритті конституційного провадження у справі (реєстр. № 16/ 366 (20) від 27.07.2020 р.) буде визнання КСУ великого суспільного інтересу в порушеному питанні.

За матеріалами kmppoz.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті