Найбільші HR-виклики операторів фармринку–2020: дослідження «ANCOR Ukraine»

11 Вересня 2020 11:28 Поділитися

Влітку 2020 р. стафінгова компанія «ANCOR Ukraine» провела дослідження поточної ситуації у сфері управління персоналом серед операторів фармацевтичного ринку України з метою виявлення особливостей HR-політик на фоні кризових явищ 2020 р. В опитуванні взяли участь керівники HR-функцій 46 компаній. Серед респондентів — компанії, що займаються виробництвом лікарських засобів, медичного, лабораторного обладнання і витратних матеріалів, а також дистриб’ютори. Більше половини опитаних компаній (52%) налічують у штаті від 100 до 500 співробітників.

Найбільшим викликом для компаній став перегляд методів взаємодії з персоналом

62% опитаних продовжують підбір лінійного персоналу на позиції в продажу. Більшість робить пропозиції з конкретною датою виходу на роботу (57%).

До найбільш затребуваних позицій увійшли маркетологи (43%) та фахівці медичного відділу (39%). Слід зазначити, що найчастіше в міжнародних компаніях переглядали заробітні плати в 2020 р. саме маркетологам (51%), фахівцям медичного відділу (23%) та виробництва (23%).

Перегляд заробітних плат уже відбувся у 70% фармацевтичних компаній. З них 95% —  міжнародні, 5% — українські. Крім того, майже половина респондентів (49%) готові переглянути суми на 9% і більше.

90% компаній не мають незадіяних кадрів. Навіть якщо керівництво відправляє працівників у відпустки, у 16% випадків вони оплачувані. 88% респондентів запровадили нові програми з підтримки персоналу у зв’язку з пандемією коронавірусу. Найбільшою популярністю користуються розсилки електронною поштою з моніторингом поточної ситуації (69%), далі йдуть онлайн-заходи з приблизною тематикою «Робота з дому, як поєднати роботу та малолітніх дітей» (46%), а третє місце ділять фотогалереї «Як ми працюємо з дому», та вебінари за участю психологів (44%).

Як планує розвиватися фармацевтична галузь після карантину?

Більшість компаній фармацевтичної галузі подумали над організацією роботи після скасування карантинних заходів. Однак віддаленість роботи і гнучкість робочих місць залишається під питанням. 48% компаній відповіли, що не планують залишати співробітників у віддаленому режимі після завершення карантину, а 23% впевнені, що збережуть такий режим і надалі.

«Найбільше постраждали від кризи невеликі організації з кількістю персоналу до 100 осіб, які не мають власного виробництва. Вони змушені шукати шляхи економії на офісі, заморожувати підбір і відкладати перегляд заробітних плат. Проте більшість компаній фармацевтичної галузі все ж не скорочують працівників, а, якщо є незадіяні кадри, їх відпустки переважно оплачують», — прокоментувала Ірина Пруднікова, директор компанії «ANCOR Ukraine».

За матеріалами, наданими ANCOR Ukraine

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті