За добу зареєстровано майже 9 тис. нових випадків інфікування COVID-19

03 Листопада 2020 11:28 Поділитися

3 листопада під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я, повідомив, що за минулу добу зареєстровано 8899 нових випадків інфікування, з них 346 дітей та 401 медичний працівник, було госпіталізовано 1207 осіб, зафіксовано 157 летальних випадків, одужали 5100 осіб.

За добу здійснено 60 836 тестувань, з них 34 818 — методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 26 018 — методом імуноферментного аналізу (ІФА).

У розрізі регіонів найбільше нових випадків інфікування зареєстровано у Харківській (712), Хмельницькій (506), Донецькій (496), Житомирській (470) областях та м. Київ (789).

За весь час пандемії в Україні захворіли 411 093 особи. Загалом одужали 168 868 осіб, а летальних випадків — 7532.

Також міністр повідомив, що 2 листопада МОЗ запустило роботу всеукраїнського контакт-центру з протидії поширенню COVID-19. Тепер кожен громадянин може отримати інформацію щодо даного захворювання.

Продовжила брифінг Ірина Садов’як, перший заступник міністра охорони здоров’я України, яка повідомила, що наказом МОЗ від 27.10.2020 р. № 2438 внесено зміни до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)». Зміни стосуються надання первинної, амбулаторної допомоги пацієнту з підозрою на COVID-19 в частині до госпіталізації та критеріїв до завершення амбулаторно-поліклінічного лікування.

Так, наразі госпіталізація показана особам з підозрою чи підтвердженим статусом COVID-19, які мають хоча б один із таких симптомів:

  • частота дихання менше 10 за хвилину або більше 30;
  • сатурація менше або дорівнює 92%;
  • перебіг захворювання середньої тяжкості у пацієнтів, які мають тяжку супутню патологію в стадії декомпенсації.

Завершення амбулаторно-поліклінічного лікування відбуватиметься за наявності таких критеріїв:

  • відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 4 днів, рахуючи з 10-го дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження;
  • відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів, рахуючи з 10-го дня від дати взяття матеріалу при позитивному результаті на COVID-19 методом ПЛР без лабораторного обстеження;
  • відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання за умови отримання одного негативного результату, отриманого методом ПЛР.

Окрім цього, І. Садов’як зауважила, що підставою для виїзду мобільної бригади є направлення лікаря первинної медико-санітарної допомоги, лікуючого лікаря чи лікаря-консультанта екстреної медичної допомоги. Вона зауважила, що наявність симптомів гострої респіраторної хвороби не є підставою для проведення тестування на COVID-19 методом ПЛР. Таке тестування проводиться лише особам, які відповідають визначенню підозрілого чи ймовірного випадку захворювання на COVID-19 або мають ознаки вірусної пневмонії, чи при появі симптомів, які не виключають COVID-19. Доцільність направлення пацієнта на тестування визначається лікарем відповідно до стандартів первинної медичної допомоги.

Також МОЗ ініціювало розширення переліку послуг, які надаються надавачами первинної медичної допомоги, а саме в частині забезпечення відбору зразків матеріалів для тестування на COVID-19 і проведення швидких тестів на COVID-19.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті