У міжнародному звіті викладено план «втечі з епохи пандемії»

09 Листопада 2020 2:57 Поділитися

У новому міжурядовому звіті стверджується, що частота і серйозність пандемій будуть підвищуватися, якщо уряди в усьому світі не почнуть вживати заходів щодо зниження ризику.

У новому звіті стверджується, що для запобігання більш частим і серйозним пандеміям необхідні превентивні глобальні дії.

Автори звіту, підготовленого Міжурядовою науково-політичною платформою з біорізноманіття та екосистемних послуг (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services — IPBES), визначають поточні рушійні сили виникнення пандемії COVID-19, а також вносять конкретні політичні пропозиції про те, як мінімізувати ризик пандемії.

Управління пандемією

Пандемія COVID-19 викликала серйозні труднощі в усьому світі. Крім руйнування економіки, соціального та культурного життя, вона також призвела до смерті більше ніж 1,2 млн осіб.

Передбачається, що якщо світ не перейде від реактивного до превентивного підходу до управління ризиками пандемії, майбутні пандемії можуть бути як більш частими, так і більш серйозними.

Доктор Пітер Дашак (Peter Daszak), президент неурядової організації EcoHealth Alliance і голова семінару IPBES, на якому був представлений звіт, заявив:

«Немає великої загадки в причині пандемії COVID-19 або будь-якої сучасної пандемії. Ті ж види діяльності людини, які призводять до зміни клімату і втрати біорізноманіття, також створюють ризик пандемії через свій вплив на навколишнє середовище. Зміни в тому, як ми використовуємо землю; розширення та інтенсифікація сільського господарства; нестійка торгівля, виробництво і споживання руйнують природу і розширюють контакти між дикими тваринами, худобою, патогенними організмами і людьми. Це шлях до пандемії».

Пандемії, викликані діяльністю людини

Автори звіту підкреслюють, що серед птахів і ссавців існує близько 1,7 млн ​​невідомих вірусів, з яких 540–850 тис. можуть передаватися людині так само, як SARS-CoV-2 та інші зоонозні захворювання.

Автори відзначають, що зоонози були причиною «майже всіх відомих пандемій». Однак вчені ясно дають зрозуміти, що проблема полягає не у тваринах і навколишньому середовищі, а в людських діях, які збільшують контакт між людьми та іншими тваринами.

Як наслідок, автори стверджують, що світ повинен прийняти підхід «єдиного здоров’я» до пандемій, визнаючи тісний зв’язок між здоров’ям людини, здоров’ям тварин і навколишнім середовищем:

«Пандемії, такі як COVID-19, підкреслюють як взаємопов’язаність світової спільноти, так і зростаючу загрозу, яку представляє глобальна нерівність для здоров’я, благополуччя і безпеки всіх людей».

Ухвалення єдиного підходу до здоров’я означатиме, що на глобальному рівні ми зможемо максимально знизити частоту і серйозність пандемій, що дозволить нам «врятуватися з епохи пандемії».

Від реакції до профілактики

Незважаючи на досить жахливі попередження, що містяться у звіті, автори стверджують, що у світу ще є можливість змінити свій підхід до управління пандемією.

«Наш підхід фактично застопорився — ми, як і раніше, покладаємося на спроби стримувати і контролювати хвороби після їх появи за допомогою вакцин і терапевтичних засобів. Ми можемо уникнути ери пандемій, але для цього необхідно набагато більше уваги приділяти запобіганню, крім реагування. Той факт, що діяльність людини змогла так докорінно змінити наше природне середовище, не завжди повинен бути негативним. Це також є переконливим доказом нашої здатності управляти змінами, необхідними для зниження ризику майбутніх пандемій, одночасно приносячи користь охороні природи і зменшуючи зміну клімату», — зазначив доктор П. Дашак.

У звіті вказано ряд глобальних втручань, які допоможуть змінити підхід людства до пандемій з реактивного на превентивний. Вони включають:

  • створення міжурядової ради з пандемій для надання передових, високоякісних наукових рекомендацій, прогнозування зон підвищеного ризику і роз’яснення економічних наслідків пандемій;
  • розробку міжнародних угод для узгодження глобальних цілей і завдань, які зменшили б контакти між дикою природою, худобою і людьми;
  • включення оцінки ризику пандемії для великих проєктів розвитку і землекористування;
  • зміну глобальних моделей споживання, що підтримують методи ведення сільського господарства, які створюють навантаження на екосистеми і роблять людей та домашню худобу ближчими до дикої природи, тим самим підвищуючи ризик передачі зоонозів;
  • посилення регулювання торгівлі дикими тваринами для зниження ризику передачі зоонозів;
  • визнання цінності знань корінних народів при розробці заходів у відповідь на пандемію;
  • інформування громадськості, політиків і урядів про фактори ризику розвитку пандемій.

Автори звіту припускають, що ці зміни можуть коштувати до 58 млрд дол. США. Проте незважаючи на значну цифру, вона більш ніж на 2 порядки менше оціночної вартості пандемії COVID-19, яка на липень 2020 р. становить до 16 трлн дол.

Автори звіту стверджують, що крім економічних витрат, їх пропозиція також принесе велику користь здоров’ю, охороні навколишнього середовища, сталому розвитку та боротьбі з глобальним потеплінням.

За матеріалами medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті