Як безпечно відсвяткувати новорічні та різдвяні свята? Поради від ВООЗ

30 Листопада 2020 4:04 Поділитися

2020 р. підходить до завершення. Люди з усього світу готуються до новорічних та різдвяних свят. Традиційно, це сезон зимових канікул, родинних зустрічей, подорожей з коханими. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підготувала цілу серію відео та подкастів, присвячених темі COVID-19 у форматі «розмова з вченим», у тому числі про те, як безпечно відсвяткувати новорічні та різдвяні свята. Про що слід пам’ятати, щоб убезпечити себе та рідних, розповіла головний науковий співробітник ВООЗ, доктор Сумія Свамінатан (Soumya Swaminathan).

Як захистити членів сім’ї?

Розуміючи механізм поширення коронавірусу від людини до людини, ми знаємо, як можемо захистити себе та оточуючих. Коли інфікована особа кашляє, говорить або важко дихає, з її рота виділяються невеликі крапельки різного розміру, у яких можуть міститися частинки вірусу. Ось чому важливо тримати фізичну дистанцію (принаймні 1 м) та носити маску (яка затримує ці крапельки). Також необхідно часто мити руки з милом, використовувати дезінфекційні засоби для рук на спиртовій основі. Слід уникати закритих непровітрюваних приміщень, а перебуваючи в кімнаті з великою кількістю людей, тримати вікна та двері відкритими. «Якщо дотримуватись цих простих заходів, можна спробувати зменшити або обмежити передачу вірусу», — зазначила С. Свамінатан.

Відомо, що особливу загрозу коронавірус становить для людей з ослабленою імунною системою (вищий ризик розвитку ускладнень, протікання хвороби в тяжкій формі). Зокрема, це особи похилого віку (з віком здатність імунної системи боротися з інфекцією зменшується), супутніми захворюваннями (артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи, хронічне обструктивне захворювання легень), а також пацієнти, які проходять лікування препаратами, що ослаблюють імунітет (зокрема пацієнти з онкологічними захворюваннями). Ожиріння також може бути фактором ризику. «Якщо ви хочете зібратися разом або відвідати народні гуляння, подумайте про тих, хто у вашій сім’ї ризикує найбільше. Найкраще, що можна зробити — влаштувати урочистості в межах членів сім’ї, які регулярно проживають разом. Запрошення багатьох гостей підвищує ризик зараження. Якщо ви погано себе почуваєте, не слід відвідувати сімейні зустрічі», — застерегла С. Свамінатан.

Чи варто подорожувати під час різдвяних канікул?

Відомо, що наразі жодна подорож не може бути цілком безпечною. Перш за все, запитайте себе: чи дійсно мені потрібно вирушати в подорож, чи можу я обійтися без цього? Якщо ні, експерт ВООЗ рекомендує вжити наступних заходів для мінімізації ризиків: тримати дистанцію, забезпечувати вентиляцію в подорожі автобусом, поїздом або машиною, носити маску, тримати при собі дезінфекційний засіб, не подорожувати за наявності поганого самопочуття, високої температури тіла або кашлю. Також, якщо ви приїхали з регіону з високим рівнем захворюваності, проведіть на карантині 14 днів перш ніж контактувати з родиною, особливо якщо серед них є ті, хто знаходиться у групі ризику.

Локдаун на Новий рік та Різдво?

В Україні цьогоріч зимові свята супроводжуватимуться рядом обмежень. Уже відомо, що в деяких містах Новий рік та Різдво святкуватимуть без традиційних концертів, масових гулянь та великих ярмарків.

Нагадаємо, що з 14 листопада 2020 р. в Україні діє карантин вихідного дня. Проте якщо епідситуація продовжуватиме погіршуватися, не виключено введення більш жорсткого карантину (основний показник — зайнятість ліжок). Які саме обмеження та в якому форматі на нас чекають — поки невідомо. Уряд розглядає декілька можливих сценаріїв, у тому числі введення локдауну з 24 грудня 2020 р. до 15 січня 2021 р.

За матеріалами who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті