ООРММПУ просить забезпечити функціонування фармпідприємств у разі запровадження локдауну

08 Грудня 2020 4:09 Поділитися

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості Украї­ни (ООРММПУ) звернулося в МОЗ з проханням у разі посилення Урядом карантинних заходів і запровадження так званого локдауну передбачити у відповідному рішенні Уряду норму, яка дозволила б фармацевтичним підприємствам України працювати в період локдауну при умові дотримання необхідних заходів безпеки працівників. Також запропоновано передбачити можливість уповноважувати керівників таких підприємств видавати довідки працівникам, які б дозволили їм користуватися громадським транспортом, та інше.

Пропонуємо увазі читачів повний текст листа.

ОБ’ЄДНАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙ РОБОТОДАВЦІВ МЕДИЧНОЇ ТА МІКРОБІОЛОГІЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

від 08.12.2020 р. № 01/329

Міністру охорони здоров’я України
п. Максиму Степанову

Шановний пане Максиме!

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММПУ) висловлює Вам свою щиру повагу та звертається з наступним.

На даний час пандемія гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, набрала в усьому світі, в тому числі й в Україні загрозливих обертів. Кожного дня спостерігається стрімке зростання кількості захворілих. Так, за останній час кількість хворих за добу перевищувала відмітку у 13 тис. населення країни!

Враховуючи швидкість поширення хвороби та неефективність деяких карантинних заходів, останнім часом в Уряді та Парламенті України обговорюється питання про введення в Україні повного локдауну. За введення локдауну негайно у грудні поточного року виступають частина політикуму та низка експертів. Ще частина – за локдаун чи посилення карантину з Нового року на всі свята.

Як вбачається з повідомлень засобів масової інформації, представники Кабміну 30 листопада цього року на нараді обговорювали питання щодо необхідності впровадження в Украї­ні повного локдауну та його терміни. Таке рішення, можливо, буде прийняте вже в грудні поточного року. В Офісі Президента наголошують, що у разі необхідності влада країни повідомить про рішення завчасно, щоб люди мог­ли підготуватися до введення жорстких мір.

Виходячи з попереднього досвіду, введення повного локдауну передбачає можливе зупинення роботи підприємств, установ та організацій, у тому числі й тих, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. До даних підприємств цілком обґрунтовано необхідно віднести і фармацевтичні підприємства України, які щоденно забезпечують медичні заклади, лікарні, госпіталі, аптеки, громадян України життєво необхідними лікарськими засобами. Продукція наших підприємств вкрай необхідна для подолання пандемічної гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, іншими інфекційними та вірусними захворюваннями, хворобами серцево-судинної системи, лікування хворих на цукровий діабет та інші хвороби.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 р. № 83 затверджений Перелік об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. На жаль, до даного переліку не було включено жодне з фармацевтичних підприємств України, які виробляють вкрай важливу для громадян України продукцію не тільки для боротьби з COVID-19, а й з іншими супутніми захворюваннями, що негативно впливає на розвиток і перебіг цієї вірусної хвороби.

Ми наголошуємо, що, підтримуючи економіку та безпеку держави, фармацевтичні підприємства України щоденно забезпечують громадян України, військовослужбовців Збройних сил України, співробітників Служби безпеки України, зовнішньої розвідки, прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ України, правоохоронних органів необхідними лікарськими засобами, сплачують багатомільйонні податки, надають роботу тисячам громадян України, постійно створюють нові робочі місця. Все вищевикладене свідчить про те, що українські фармацевтичні підприємства мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, і зупинення роботи цих підприємств на період локдауну спричинить велику шкоду економіці та безпеці держави, здоров’ю українців.

У зв’язку з вищенаведеним просимо Вас, шановний пане Максиме, підтримати фармацевтичні підприємства України в цей нелегкий для промисловості період та звернутися до Кабінету Міністрів України з ініціативою передбачити у проєкті постанови Кабінету Міністрів про введення локдауну наступне:

  • включити норму, яка дозволить фармацевтичним підприємствам України працювати в період локдауну при умові дотримання необхідних заходів безпеки працівників;
  • дозволити працівникам таких підприємств безперешкодне пересування всіма видами транспорту, в тому числі транспортом, що належить роботодавцям, або наймається роботодавцем для доставки працівників до місця роботи та після роботи додому;
  • у разі необхідності надавати керівникам фармацевтичних підприємств повноваження видавати працівникам необхідні довідки (дозволи), що підтверджують необхідність присутності працівника на робочому місці;
  • забезпечити можливість роботи транспортних засобів, що забезпечують функціонування фармацевтичних підприємств (постачання сировини, доставка готової продукції покупцям, на склади та ін.).

Заздалегідь вдячні та сподіваємося на Вашу підтримку у вирішенні даного питання!

З повагою
Валерій Печаєв,
президент ООРММПУ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті