Менеджмент дефіциту вітаміну D

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, низький рівень вітаміну D3 в організмі людини має характер пандемії. Україна не є винятком. Близько 82% українців знаходяться в зоні дефіциту вітаміну D3 (Татарчук Т.Ф., 2018). Як відомо, вітамін D3 — не просто класичний вiтамiн, а D-гормон, що регулює, близько 2 тис. генiв в органiзмi людини, впливаючи на iмунну, ендокринну, репродуктивну, серцево-судинну, дихальну, гепатобіліарну, кiсткову та м’язову системи. Серед всіх вітамінів він єдиний взаємодіє зі специфічними VDR-рецепторами, що виявлені більш ніж у 40 різних органах людини. Ми можемо отримувати його з їжею та з допомогою сонця, але багато хто з нас не знає про фактори, що можуть перешкоджати цьому (розташування країни в зоні низької інсоляції; рівень забруднення повітря; темний колір шкіри; знаходження в закритих приміщеннях; використання сонцезахисних засобів; захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки чи нирок; надлишкова маса тіла; низька кількість вітаміну D3 в продуктах і т.д.) (Пигарова Е.А. и соавт., 2015; Паньків В.І. та співавт., 2019). Низький рівень вітаміну D3 може спричиняти порушення роботи систем організму дорослої людини та дитини, тому його прийом є важливим з метою профілактики та компенсації дефіциту вітаміну D3.

Покращення імунного захисту та підтримка захисних сил організму набули вирішального значення в умовах пандемії COVID-19. Саме пошук природних та дієвих засобів для підтримки імунного захисту організму розкрив перед мільйонами українців нові грані давно відомого вітаміну D, який раніше багатьма сприймався винятково як протирахітичний засіб.

Вітамін D — комплексний регулятор вродженого й набутого імунітету. Відомо, що недостатня забезпеченість вітаміном D знижує антибактеріальний і противірусний імунітет, стимулює розвиток захворювань, асоційованих із хронічним системним запаленням. Дані доказової медицини вказують на важливість використання препаратів вітаміну D для підтримки імунітету. Результати фундаментальних і клінічних досліджень показали, що на тлі недостатності вітаміну D можуть розвиватися хронічне запалення й порушення вродженого імунітету, що істотно знижують резистентність організму до широкого спектра вірусів. Вітамін D має виражену противірусну та антибактеріальну дію. Збільшуючи експресію інтерферону-альфа, кателецидіну, дефенсину і противірусних мікроРНК, вітамін D активує різні механізми вродженого противірусного імунітету. Результати досліджень показують необхідність компенсації дефіциту вітаміну D для успішної терапії респіраторних інфекцій (Громова О.А. и соавт., 2020).

У цьому контексті увагу привертає новий лікарський препарат ДЕКРІСТОЛ® 20 000 МО, № 20, німецької компанії Mibe, 1 капсула якого містить 20 000 МО вітаміну D3. Препарат показаний для профілактики та лікування клінічно підтвердженого дефіциту вітаміну D3 у дорослих, а також як доповнення до специфічної терапії остеопорозу в пацієнтів з дефіцитом вітаміну D3 або з високим ризиком нестачі цього вітаміну. З метою профілактики дефіциту вітаміну D3 рекомендується 1 капсула (20 000 МО) на тиждень незалежно від початкового рівня. Упаковки ж вистачить у такому разі на 5 міс. Якщо ж ми говоримо про лікування, то воно передбачає 2 етапи. Початкове лікування дефіциту вітаміну D3 включає 2 капсули (40 000 МО) на тиждень протягом 6–12 тиж. На наступному етапі проводиться лікування дефіциту вітаміну D3 та підтримка його рівня шляхом прийому від 60 000 до 120 000 МО на місяць протягом періоду до 6 міс. Для прикладу: 1 капсула (20 000 МО) на тиждень забезпечить 80 000 МО на місяць.

Поява на ринку ДЕКРІСТОЛ® 20 000 МО, № 20, з можливістю щотижневого прийому покликана покращити комплаєнс та є відмінною альтернативою для тих, кого не влаштовує щоденний прийом.

Для профілактики дефіциту вітаміну D відтепер достатньо лише 1 капсули на тиждень!

Час поставитися до свого здоров’я серйозно та попіклуватися про те, щоб імунітет працював на повну силу.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Валентина 13.12.2020 6:36
Дякую. Коротко, чітко, зрозуміло

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті