Платформа «ПроЗдорове»: як протистояти синдрому «олів’є»

18 Грудня 2020 2:25 Поділитися

17 грудня 2020 р. відбулося перше всеукраїнське онлайн-включення на платформі «ПроЗдорове 2020». Цьогоріч у трансляції, що мала національний масштаб, взяла участь визначна компанія експертів — тут і лікарі, і науковці, і спортсмени, та навіть автори бестселерів у сфері справді «здорової» літератури. А модерувала дискусію чарівна телеведуча, мама чотирьох дітлахів Валентина Хамайко.

2020 р. став вкрай складним для кожного, адже приніс не лише загрози інфікування коронавірусом, але й змусив вести малорухливий спосіб життя протягом тривалого перебування в закритому просторі. Тому передусім говорили про роль здорового способу життя і здорового харчування як основного засобу підтримки імунітету в цей надскладний період.

«Цей рік став справжнім випробуванням на витривалість — пандемія та карантин змінили життя кожного з нас. Ми стали більше часу проводити вдома, а фізична активність суттєво знизилася. Це все негативно впливає на стан імунітету, який зараз як ніколи має бути готовим стояти на варті нашого здоров’я», — коментує Олена Лівінська, мікробіолог, кандидат біологічних наук, організатор та експерт проєкту «ПроЗдорове». Вона порекомендувала більше бувати на природі, адже це не лише додатковий рух та покращення психоемоційного стану, а й контактування із новими непатогенними мікроорганізмами, що позитивно впливає на нашу мікробіоту. Також мікробіолог наголосила на важливості кишкового мікробіому для стану нашого імунітету та навела перелік корисних продуктів для підтримки «корисних бактерій», серед яких їжа, багата на клітковину (овочі, фрукти, ягоди), та кисломолочні продукти із пробіотиками.

Лікарі ж звернули увагу на тотальне загострення хронічних хвороб у своїх пацієнтів. Причин для цього і раніше було немало, адже відповідно до даних дослідження актуального стану харчування населення, проведеного Асоціацією дієтологів України за підтримки компанії «Данон» в Україні (2019 р.), ми знаємо, що середньостатистичний житель нашої країни добряче зловживає надмірним споживанням солі та цукру в своєму раціоні. До прикладу, українці споживають солі вдвічі більше припустимої денної норми. Кількість споживаного вільного цукру серед дітей дошкільного та шкільного віку перевищує дводенну норму. А тепер, коли «карантинний» стрес почали заїдати некорисними продуктами харчування, ситуація загострилася до критичного стану.

«Надмірне споживання солодощів негативно впливає на імунітет. Наприклад, діти кілька разів на добу п’ють солодкі газовані напої та соки, які містять значну кількість цукру. А у дорослому раціоні основними джерелами цукрів є солодка випічка та борошняні вироби», — коментує лікар-гастроентеролог, кандидат медичних наук Галина Незговорова. Вона ж рекомендує українцям згадати про «Здорову Тарілку» та корисні групи продуктів, які ми маємо туди покласти, — овочі, фрукти, молочні продукти та ін.

Підтримуючи колегу, лікар-педіатр Анастасія Шелевицька відзначила, що, обираючи продукти для харчування дітей, батьки повинні звертати увагу на їх склад, а також зважати на кількість цукрів та додаткові корисні нутрієнти, що можуть містити продукти, — вітаміни, мінерали та корисні пробіотичні бактерії, які природньо можуть сприяти зміцненню захисних сил організму. Також ефективною може стати поступова заміна некорисних продуктів або страв у раціоні дитини на більш цінні та корисні. Адже одразу радикально змінити звичний раціон харчування непросто.

Автор книг «7 кроків до здорового способу життя» та «Бути окей» біолог Дарія Озерна наголошує на важливості підтримки нашого психічного здоров’я, чому зазвичай приділяється так мало уваги. Нові виклики, які приніс нам усім 2020 р., змусили нас адаптуватися до нової реальності, додали відчуття стресу та невизначеності. «Ми втратили багато справ у реальному житті, натомість у нас збільшився час онлайн, ще й зросла невизначеність. Це може стати однією з причин розвитку психічних розладів», — відзначила Дарія. Вона радить бути уважними до свого стану і питати себе: «Чи комфортно мені почуватися так, як зараз, ще наступні 10 років?» — та звертатися у разі потреби за фаховою допомогою психотерапевтів. Фізичне та психічне здоров’я взаємопов’язані, і одне може бути в порядку, лише коли в порядку й інше».

Однією з найвідчутніших змін нашого побуту цього року стало ще значніше зниження рухової активності. І до цього періоду більшість із нас теж рухалися недостатньо, сьогодні ж ситуація із цим питанням є критичною. Побільшало скарг на біль у спині та шиї, чимало людей призупинили свої тренування. Ультрамарафонець Олександр Скороход закликає використовувати кожну можливість для руху, тренуватися вдома біля дивану та на свіжому повітрі. Особливо актуально про це нагадати зараз — напередодні Новорічних та Різдвяних свят.

Адже на кожного з нас насувається невідворотна загроза «безкінечного олів’є», «двотижневого дивану» і «алкогольних розваг». Олександр зауважив, що фізична активність критично важлива для нашого психоемоційного стану, навіть коротка прогулянка на свіжому повітрі підвищує настрій, покращує кровообіг та повертає тонус нашим м’язам. Також спортсмен поділився простими, але дієвими вправами, які позбавлять від болю у спині та допоможуть підтримувати наше здоров’я упродовж чергового карантину.

Партнер проєкту, компанія «Данон» в Україні, незмінно продовжує підтримувати такі здорові ініціативи. Менеджер з корпоративних комунікацій компанії «Данон» в Україні Катерина Глушаниця відзначила: «Цей проєкт і все, що він промотує, — співзвучні нашим цінностям і меті, якій ми віддані як компанія. Адже місія «Данон» — нести здоров’я через здорові харчові продукти якомога більшій кількості людей у світі. Тож ми й надалі висловлюватимемо усіляку підтримку даному проєкту, аби «Здорова Тарілка» все частіше знаходилася на столах українських родин».

За матеріалами, наданими «Danone Ukraine»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті