СБУ проти стажування молоді в Держлікслужбі

21 Грудня 2020 3:08 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сферах контролю якості та безпеки лікарських засобів, у тому числі медичних імунобіологічних препаратів, медичної техніки і медичних виробів, та обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу.

В умовах пандемії Держлікслужба є одним із ключових органів державної влади в боротьбі з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Незважаючи на недостатнє фінансування, дистанційну роботу більшості підрозділів та кадровий дефіцит Держлікслужба тримає на контролі дотримання вимог законодавства щодо забезпечення якості та безпеки лікарських засобів і медичних виробів на всіх етапах обігу від ввезення до реалізації в аптеці або лікарні.

Проте 18 грудня 2020 р. в приміщенні центрального апарату Держлікслужби за адресою просп. Перемоги, 120А на підставі ухвали слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва Я.А. Андреєва проведено обшук.

Обшук проведено прокурором Київської місцевої прокуратури № 4 М.І. Вигівським у рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42020101040000098 від 13.07.2020 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Дане провадження порушено з надуманих підстав, що нібито службові особи ДП «Український фармацевтичний інститут якості» всупереч службі оформили на роботі в організаційно-штатну структуру 4 особи, які фактично працюють у Держлікслужбі та безпідставно отримують заробітну плату.

Насправді ці працівники зараховані на стажування в Держлікслужбу на підставі наказу МОЗ України від 13.01.2020 р. № 43, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28 січня 2020 р. за № 93/34376 «Про затвердження Порядку стажування громадян з числа молоді, які не перебувають на посадах державної служби, в апараті Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками» і виконують свою роботу.

Під час проведення обшуку працівники Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України (СБУ) перешкоджали роботі Держлікслужби та тероризували працівників Держлікслужби допитами як свідків без роз’яснення прав свідка. Здійснюючи психологічне насилля, заставили вимкнути сервер, відімкнення маршрутизатора спричинило припинення зв’язку між електронними системами і сервісами Держлікслужби та їх користувачами з-поза меж локальної мережі апарату Держлікслужби, включаючи доступ до державних реєстрів, доступ до офіційного сайту Держлікслужби з розпорядженнями Держлікслужби включно, інформаційний обмін через систему «Трембіта» для забезпечення роботи програми «Доступні ліки» тощо. Фактично з 10:00 до близько 14:00 робота Держлікслужби та її територіальних органів була паралізована. Крім цього, одночасно було вилучено обладнання, яке забезпечувало стабільну роботу Держлікслужби.

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками забезпечила повне сприяння правоохоронним органам у здійсненні своїх повноважень, проте вважає, що такі спільні дії правоохоронних органів є незаконними та сприймаються як тиск на Держлікслужбу.

Як повідомлялося на початку грудня 2020 р. на офіційному сайті Державного бюро розслідувань (ДБР), за результатами оперативної розробки слідчими ДБР із залученням власного спецназу було затримано «на гарячому» керівника Головного управління протидії економічним правопорушенням ДФС України (який перед цим тривалий час працював в СБУ, очолюючи підрозділ, що курирував охорону здоров’я, у тому числі Держлікслужбу).

Проте схоже, що після цього методи тиску на фармацевтичний сектор не змінилися. Його колишні підлеглі, з якими вони разом намагалися впливати на діяльність Держлікслужби, — В. Оврамець  та Н. Романюк фактично в порушення норм чинного законодавства проводили обшук і керували іншими співробітниками СБУ.

Держлікслужба наголошує на винятково неухильному дотриманні чинного законодавства у своїй роботі та виконанні законних вимог працівників правоохоронних органів. Водночас спроби тиску та недобросовісного впливу з боку окремих співробітників правоохоронних органів на роботу Держлікслужби, в тому числі в умовах пандемії COVID-19, створюють загрозу національним інтересам у частині безпеки життєдіяльності і добробуту громадян України, а також у сфері охорони здоров’я, захисту життя і здоров’я населення та можуть призвести до вкрай небезпечної ситуації.

Держлікслужба наразі готує звернення до керівництва СБУ про проведення службового розслідування щодо «зацікавлених» працівників і мотивів обшуку.

За матеріалами Держлікслужби

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті