Лікування пацієнтів з пневмонією повністю оплачується за рахунок державних коштів — НСЗУ

12 Листопада 2021 9:39 Поділитися

У Національній службі здоров’я України (НСЗУ) наголошують, що лікування хворих на пневмонію є безоплатним у тих лікарнях, які уклали договір з НСЗУ та працюють за Програмою медичних гарантій (ПМГ).

Симптоми пневмонії дуже схожі на звичайну застуду або гостру респіраторну вірусну інфекцію — кашель, утруднене дихання, висока температура тіла, загальна слабкість, підвищене потовиділення і тремтіння, втрата апетиту, біль у грудях, який посилюється під час дихання та кашлю. Тому рекомендується не діагностувати захворювання самостійно, а звернутися до свого сімейного лікаря.

«Отримати медичну допомогу у разі пневмонії можна безоплатно. Для цього в першу чергу треба звернутися до свого сімейного лікаря — він направить пацієнта на подальше лікування. За всі послуги за направленням та в лікарнях, що мають відповідний конт­ракт, за пацієнта заплатить НСЗУ. За даними електронної системи охорони здоров’я, у 2021 р. лікарі виписали 211 тис. направлень до дитячих і дорослих пульмонологів. Із них 147 тис. людей погасили свої направлення, тобто отримали потрібну їм консультацію лікарів. Медзаклади, які працюють за Програмою медичних гарантій, прозвітували про 5022 пацієнтів, пролікованих з діагнозом «пневмонія» впродовж 2021 р.», — зазначив т.в.о. голови НСЗУ Дмитро Самофалов.

У НСЗУ радять перед візитом до медичного закладу уточнити, чи працює там пульмонолог та чи роблять потрібні обстеження та аналізи. Адже заклад може не спеціалізуватися саме на цій медичній допомозі, а мати інший профіль. Якщо пацієнт потребує негайної госпіталізації, лікар видасть направлення одразу в стаціонар. У стаціонарі всі необхідні обстеження, аналізи та саме лікування також є безоплатними за умови, що медичний заклад уклав договір з НСЗУ за напрямом стаціонарної допомоги.

У разі якщо пацієнту з підозрою на пневмонію стало зле вдома, можна викликати швидку або самостійно відвезти хворого до лікарні. У такому разі лікування є безоплатним навіть без направлення лікаря.

За матеріалами nszu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті