Діагностика стійкого туберкульозу: Україна застосовуватиме інноваційну методику

04 Січня 2022 2:35 Поділитися

ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» (ЦГЗ) повідомляє, що з січня 2022 р. в Україні майже в 500 разів швидше діагностуватимуть стійкий до ліків туберкульоз — термін отримання результатів тестування на медикаментозну чутливість до протитуберкульозних препаратів скоротиться з 30 днів до 90 хв, оскільки в грудні минулого року Україна отримала картриджі Xpert MTB/XDR для виявлення ДНК мікобактерій туберкульозу з широкою медикаментозною резистентністю, що виконується на оновлених, оснащених 10-кольоровими модулями системах GeneXpert, доступ до яких постійно розширюється в усіх регіонах України.

Як повідомила Наталія Кампос-Родрігес, лабораторний фахівець ЦГЗ, це інноваційний діагностичний тест in vitro (проводиться поза живим організмом), у якому використовується полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) у реальному часі та яке застосовується з метою виявлення ДНК мікобактерій туберкульозу.

Україна розширює можливості лікування пацієнтів з туберкульозом шляхом впровадження коротких схем та режиму BPal і основною умовою їх призначення є надання в короткий термін результатів щодо резистентності до протитуберкульозних препаратів. Результати дослідження Xpert MTB/XDR доступні менш ніж за 90 хв у порівнянні з кількома тижнями у разі використання традиційного методу діагностики. Таким чином, тест дозволяє швидко і точно діагностувати стійкий до ліків туберкульоз і забезпечити оптимальну терапію.

Для широкомасштабного використання картриджів Xpert MTB/XDR в Україні ЦГЗ було здійснено ряд заходів:

  • проведено апробацію нового методу діагностики туберкульозу завдяки безкоштовно переданим країні 500 картриджам Xpert MTB/XDR виробником;
  • проведено розрахунок річної потреби в картриджах Xpert MTB/XDR та 10-канальних системах GeneXpert; картриджі Xpert MTB/XDR внесено в номенклатуру для закупівлі за кошти державного бюджету України;
  • проведено апробацію методики на базі Центральної референс-лабораторії з діагностики туберкульозу МОЗ України;
  • оновлено алгоритм діагностики туберкульозу, у якому передбачено використання генотипового тестування медикаментозної чутливості з використанням картриджів XDR.

За матеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті