Програма CORAL: перші результати дослідження РНК-вакцини, що самоампліфікується

10 Січня 2022 4:05 Поділитися

Університет Манчестера (University of Manchester) та біотехнологічна компанія Gritstone bio, Inc. 4 січня поділилися першими результатами клінічного дослідження в рамках програми CORAL мРНК-вакцини, що самоампліфікується, в дозі 10 мкг. Вакцина, що самоампліфікується, за словами її розробників, може забезпечити можливість застосування нижчих доз без необхідності повторних введень, поряд з потенціалом безпечного стимулювання сильних, стійких і широких імунних відповідей на варіанти SARS-CoV-2. Результати першого етапу дослідження CORAL-BOOST свідчать як про значне вироблення нейтралізуючих антитіл на спайковий білок, так і стійкі відповіді CD8+ Т-клітин після введення бустерів (≥4 міс після Vaxzevria від AstraZeneca) нової вакцини. У ньому брали участь 10 здорових дорослих ≥60 років.

Нове покоління вакцин

Технологія ультранизьких доз саРНК має потенціал не тільки для захисту від багатьох інших інфекцій, але й лікування пацієнтів із хронічними захворюваннями, такими як злоякісні пухлини, з можливістю комбінації імуногенних компонентів.

Вакцину-кандидат, включену до програми CORAL, відрізняє, по-перше, особливий вибір антигенів з числа епітопів Т-клітин (T Cell Epitopes), що належать до вірусного генома. Ці вірусні білки не так відрізняються в різних варіантів SARS-CoV-2, як спайкові, і добре розпізнаються цитотоксичними Т-клітинами (кілерами). Тому поствакцинальний імунітет має забезпечувати хороший перехресний захист від варіантів вірусу.

По-друге, нова вакцина заснована на РНК, що самоампліфікується (саРНК). За механізмом дії саРНК дуже схожа на мРНК, але містить інструкції зі створення як антигену, так і більшої кількості копій самої себе. Цей ефект самопосилення означає, що порівняно з мРНК для тієї ж ефективності потрібно набагато менше активного інгредієнта, що значно знижує витрати та вимоги до потужностей виробництва. Країнами, які першими проводять дослідження вакцин нового типу, стають Великобританія, США, а також Індія, Бразилія і Уганда.

Широкий спектр висококонсервативних вірусних епітопів дозволяє забезпечити більш надійний захист від наявних і майбутніх варіантів SARS-CoV-2, ставши першим кроком до розробки панкоронавірусної вакцини (табл. 1).

Таблиця 1. Основні відмінності мРНК-вакцин першого покоління та саРНК-вакцини-кандидата з програми CORAL (з корпоративної презентації «Gritstone bio» від 4 січня 2022 р.
Вакцини 1-го покоління Програма CORAL
На основі сильно змінюваного білка шипа (спайка)

 

Пріоритезація консервативних Т-клітинних епітопів з додаванням білків спайку
Ефективність дуже залежить від нейтралізуючих антитіл, ефективність яких знижується з часом та забезпечує знижений захист від варіантів вірусу Забезпечує значну і широку імунну відповідь на спайк і консервативні вірусні епітопи

 

Доза порівняно висока Дозволяє використовувати ультранизькі дози

Багатокомпонентний дослідницький проєкт

Британський проєкт із саРНК-вакцин розвивається під егідою центру Виробничих досліджень вакцин майбутнього (Future Vaccine Manufacturing Research — FVMR). Заснований міністерством охорони здоров’я та соціального забезпечення Великобританії (Department of Health and Social Care — DHSC) у 2017 р., FVMR співпрацює з Лондонським імперським коледжем (Imperial College London — ICL) та Оксфордським університетом (University of Oxford).

Результати першого клінічного дослідження вакцини ICL поки що опубліковані у вигляді препринту журналу «The Lancet»*. Його проводили в Лондоні за участю 192 здорових людей без анамнезу або серологічних ознак COVID-19 віком 18–45 років. Інкапсульована ліпідними наночастинками самоампліфікована РНК-вакцина (саРНК) добре переносилася без серйозних побічних ефектів, пов’язаних із вакцинацією, повідомили дослідники. При цьому деякі з учасників досягли хороших рівнів нейтралізуючих антитіл, у той час як в інших була дуже обмежена імунна відповідь. Дози варіювали від 0,1 до 10 мкг саРНК, при цьому мРНК вакцини від Moderna і Pfizer/BioNTech вводять у дозуваннях 100 і 30 мкг відповідно.

Подальший розвиток цього проєкту представлений у презентації «Gritstone bio» від 4 січня (табл. 2). Серед учасників згадані Коаліція за інновації в забезпеченні готовності до епідемій (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations — CEPI) та Національні інститути здоров’я США (National Institutes of Health — NIH).

Таблиця 2. Дослідження, що заплановано в рамках британського проєкту з розробки саРНК-вакцин
Дослідження Учасники Режим вакцинації (бустерні та попередні дози) Місце проведення Склад саРНК-вакцини Кількість учасників
CORAL-BOOST Здорові дорослі ≥60 років, раніше вакциновані саРНК

саРНК/саРНК

Велика Британія, США SWT-TCE5 120
CORAL-IMMUNOCOMPROMISED Дефіцит В-клітин (гематологічні злоякісні пухлини, розсіяний склероз), раніше вакциновані ChAd/саРНК

ChAd/ChAd

Велика Британія SWT-TCE5 20–30
CORAL-CEPI Здорові, неімунні або реконвалесценти, у тому числі із ВІЛ-інфекцією саРНК

саРНК/саРНК

Південна Африка Sbeta-TCE9

Sbeta-N-TCE11

Somicron-N-TCE11

320
CORAL-NIH Здорові, раніше вакциновані саРНК

ChAd

саРНК/ саРНК

США SWT

SWT-TCE5

150

Примітка. SWT-TCE5 — спайк вірусу «дикого типу»; TCE — епітопи Т-клітин; ChAd — вакцина Vaxzevria; N — нуклеокапсид.

Серед вакцин нового типу, розробка яких актуалізувалася під час пандемії COVID-19:

1) досліджувана жива вірусна вакцина Brilife, що саморозповсюджується, на векторній платформі рекомбінантного вірусу везикулярного стоматиту;

2) схвалена в Індії перша у світі плазмідна ДНК-вакцина проти COVID-19 — ZyCoV-D;

3) вакцина-кандидат від Medicago, що синтезується клітинами рослин, із ад’ювантом GSK (CoVLP і AS03) у своєму складі;

4) жива атенуйована від Meissa Vaccines та інші для інтраназального застосування.

За матеріалами ir.gritstonebio.com; www.meissavaccines.com; фото: перший досліджуваний отримує свою дозу

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті