Угорським пацієнтам заборонили отримувати ліки поштою та зовнішніми службами доставки

14 Січня 2022 11:23 Поділитися

В Угорщині з 1 січня 2022 р. відміняється законне право надсилати та отримувати ліки поштою, тоді як до цього часу таким чином не можна було доставляти тільки ліки та медичні вироби, що відпускають за рецептом. З нового року, незалежно від того, чи є продукт рецептурним, доставка посилок виключається.

Аптеки та посилкова торгівля

Нещодавно прийнятими поправками до Закону XCVIII про «фармацевтичну економіку» (Gyógyszergazdaságossági törvény — Gyftv.) з нього виключено всі згадування про надсилання ліків та медичних виробів. До цього відправка поштою не була окремо визначена в законі, але її згадували серед інших форм доставки. Також з тексту повністю виключено пункт, згідно з яким аптечний оператор несе відповідальність за дефект якості лікарського засобу, який доставлено посилкою.

У зв’язку з цим з 1 січня 2022 р. аптеки більше не зможуть відправляти упаковки ліків поштою. Пацієнти зможуть отримати ліки та медичні вироби, замовлені онлайн, двома способами: особисто та доставкою додому.

Не можна замовляти послугу кур’єрської служби

Окрім заборони надсилати посилки в аптеки, до Gyftv додали ще одне нове положення: «Постачання лікарських засобів не може здійснюватися під час комерційної діяльності з закупівель і доставки, що діє від імені та за рахунок фізичної особи». Метою цього положення є запобігання наданню послуги, в рамках якої підприємство за плату закуповує лікарські засоби від імені пацієнта. Звичайно, ця вимога також забороняє придбання як рецептурних, так і безрецептурних продуктів.

Асоціація мережевих аптек (Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége) вбачає дві проблеми з дотриманням. Так, придбання ліків члену сім’ї, знайомому чи підопічному соціального працівника не заборонено законом, оскільки в даному випадку діяльність не є підприємницькою. Інше питання полягає в тому, чи можуть аптеки відігравати роль у дотриманні цієї вимоги. Адже текстом закону на аптеки не покладено обов’язок перевірки. Як і заборона аптечних посилок, це положення набуває чинності з першого дня 2022 р.

Ініціатори — місцеві фармацевти

«Нам довелося діяти зараз, тому що ми ще були на початку процесу, — пояснив необхідність зміни законодавства Золтан Ханко (Hankó Zoltán), президент Угорської палати фармацевтів (Magyar Gyógyszerészi Kamara). — Онлайн-продаж ліків наразі досягає 1%, але за кілька років може вирости до 15%. Палата закликала до цього заходу, оскільки нещодавно стало відомо про низку нових контрактів великого обсягу на посилкову торгівлю. Виходячи з зарубіжних прикладів, очікувалося швидке, динамічне та агресивне придбання та розширення ринку». На думку експертів, зазначений ринковий паророзподіл очікували в середньостроковій перспективі.

За матеріалами hgysz.hu; net.jogtar.hu; www.penzcentrum.hu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті