Євроінтеграція України: відбулося засідання комісії з питань координації Угоди про асоціацію

27 Січня 2022 4:43 Поділитися

26 січня за співголовування Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука та за участю єврокомісара з питань розширення і сусідства Олівера Варгеї, урядовців і народних депутатів відбулося засідання комісії з питань координації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (ЄС), яке є підготовчим до 8-го засідання Ради асоціації Україна — ЄС.

Як зауважив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, плідна взаємодія сторін дає підстави сподіватися на укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Goods — АСАА), так званого промислового безвізу, до кінця 2022 р.

Під час засідання міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко наголосив на тому, що збільшення фінансування системи охорони здоров’я та підвищення базової заробітної плати медичним працівникам — це ті кроки, які допоможуть Україні розбудувати ефективну систему охорони здоров’я та наблизити її до стандартів Європейського Союзу (ЄС).

«Ефективна співпраця між Міністерством, Урядом та Верховною Радою України дозволила нам виконати зобов’язання України щодо реформування системи фінансування охорони здоров’я, що було одним з ключових компонентів Угоди про асоціацію. У поєднанні з рекордним збільшенням фінансування охорони здоров’я в Державному бюджеті України на 2022 р., а також гарантованим збільшенням оплати праці медичних працівників ми маємо потужні передумови для успішного реформування охорони здоров’я відповідно до кращих європейських та світових стандартів!», — зазначив В. Ляшко.

За словами міністра, саме завдяки активній співпраці всіх гілок влади минулого року вдалося ухвалити ряд євроінтеграційних законопроєктів у сфері охорони здоров’я, зокрема:

  • «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну»;
  • «Про приєднання України до Часткової угоди про створення Групи зі співробітництва у боротьбі проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу (Група Помпіду)»;
  • «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині зі спрощення донорства й пересадки органів». Завдяки ухваленню цього законопроєкту в Україні вже вдалося провести 319 трансплантацій, з яких 19 — трансплантації кісткового мозку від нерідного донора. А ще: уперше здійснено пересадку серця дитині та проведено трансплантацію легенів.

У 2022 р. МОЗ очікує на ухвалення законопроєкту «Про лікарські засоби» (реєстр. № 5547), який має імплементувати важливі положення європейської директиви № 2001/83/ЕС.

Окрім того, важливим кроком на шляху до укладання Угоди про асоціацію з ЄС є ухвалення законопроєкту, який сприятиме зміцненню здоров’я населення, запобіганню хворобам та збільшенню тривалості життя — «Про систему громадського здоров’я» (реєстр. № 4142).

Серед євроінтеграційних пріоритетів МОЗ на 2022 р. залишається розвиток сфери донорської крові та її компонентів, а також участь у реалізації загальноєвропейської програми «EU4Health».

Нагадаємо, що у вересні 2021 р. голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що Угода АССА включатиме й медичні вироби.

За матеріалами moz.gov.ua, www.kmu.gov.ua

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті