Е-рецепт на ліки є одним з найбільших українських цифрових проєктів — Марія Карчевич

З 1 січня 2022 р. заклади охорони здоров’я почали вести облік антибіотиків. Окрім того, з квітня цього року планується старт їх відпуску за електронним рецептом. Про підготовку до впровадження нововведень розповіла Марія Карчевич, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації під час онлайн-зустрічі із зацікавленими сторонами, яка відбулася 11 лютого.

Плани та цілі щодо впровадження електронного рецепта

За словами М. Карчевич, впровадження такого інструменту, як електронний рецепт на лікарські засоби, є одним з найбільших національних проєктів. Він складатиметься з 3 етапів:

  1. квітень 2022 р. — старт відпуску антибіотиків за е-рецептом;
  2. літо 2022 р. — запровадження електронного рецепта на наркотичні та психотропні лікарські засоби;
  3. осінь 2022 р. — запуск е-рецепта на всі рецептурні ліки.

Цілями впровадження електронного рецепта є:

  • попередження самолікування та безвідповідального застосування рецептурних ліків;
  • підвищення прозорості та підконтрольності процесів виписування та відпуску рецептурних ліків;
  • забезпечення прийняття управлінських та фінансових рішень у частині обліку, визначення прогнозованих обсягів потреби в лікарських засобах у країні, виконання інших аналітичних завдань;
  • початок побудови системи клінічного моніторингу на основі інформації з електронної системи охорони здоров’я щодо ефективності лікарських засобів та подальшого покращення системи управління призначеннями ліків, відстеження їхньої клінічної ефективності тощо.

Як відбуватиметься процес призначення антибіотиків за е-рецептом?

Як зазначила заступник міністра, запровадження електронного рецепта на антибіотики не відрізнятиметься суттєво від того, що наразі функціонує в межах програми реімбурсації «Доступні ліки».

Відтак, призначити антибіотики зможе винятково лікар профільної спеціальності за діючою речовиною, разом з тим зазначаючи лікарську форму та дозування, також він вноситиме дані до електронної системи охорони здоров’я (eHealth). Лікар зможе вказати спосіб застосування і тривалість прийому. У рецепті можна буде виписати як монопрепарати, так і комбіновані лікарські засоби.

Після виписування рецепта пацієнт отримає інформаційну пам’ятку, що міститиме штрих-код, у якому буде закодовано номер рецепта. Важливий момент: пацієнт зможе погасити рецепт лише в аптеці, що підключена до eHealth, відсканувавши відповідний штрих-код.

Окрім того, електронний рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем. Для цього необхідно бути зареєстрованим у eHealth. Усім працівникам аптек та медичних закладів, які будуть залучені до призначення та відпуску ліків за е-рецептами, необхідно бути зареєстрованими в eHealth.

Нормативно-правове забезпечення

Доповідач поінформувала, що наразі триває розробка низки проєктів нормативно-правових актів, зокрема:

  • зміни до наказів МОЗ України №№ 360, 587, 490. Варто зауважити, що проєкт змін до наказів МОЗ № 360 та № 490 вже оприлюднено для громадського обговорення на сайті профільного міністерства;
  • зміни до Закону України «Про лікарські засоби»;
  • зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Основні з них стосуються підвищення відповідальності та збільшення розміру штрафних санкцій за відпуск рецептурних лікарських засобів без відповідного рецепта. Зокрема, передбачається накладення штрафів на рівні 5100 грн за перше правопорушення та за друге, вчинене протягом року, — 10 200 грн;
  • зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), зокрема в частині необхідності підключення всіх аптечних закладів до системи eHealth.

Якщо говорити про здійснення моніторингу та контролю за процесом відпуску ліків за рецептами, то таку функцію на рівні законодавства покладено на Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Запитання та відповіді

Дмитро Лур’є, менеджер комітету з питань охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації, після закінчення доповіді поцікавився станом модернізації Державного реєстру лікарських засобів. За словами М. Карчевич, команда Міністерства вже готує MVP-версію* реєстру в частині, яка необхідна для запуску першого етапу функціонування електронного рецепта. Також є напрацювання щодо впровадження цільової моделі реєстру.

Стосовно можливості дистанційного виписування рецепта на антибіотики за аналогією з програмою реімбурсації «Доступні ліки», заступник міністра зазначила, що наразі в проєкті не передбачено можливості дистанційного виписування рецептів на ліки, лише безпосередньо через звернення до профільного фахівця та отримання на руки інформаційної пам’ятки.

У відповідь на питання, чому під час запуску е-рецепта на антибіотики такий інструмент, як смс-інформування не було впроваджено, М. Карчевич поінформувала, що згідно з проведеними розрахунками, такий інструмент потребує виділення великої суми коштів із державного бюджету, яких наразі немає.

Щодо проведення МОЗ комунікаційної кампанії для пацієнтів стосовно трансформації системи отримання ліків, доповідач повідомила, що разом з командою відомства розроблено комунікаційний план щодо цього проєкту із помісячним розподілом стосовно проведення взаємодії з різними групами населення та зацікавленими сторонами. У межах цього плану передбачається в тому числі виготовлення інформаційної продукції.

Оксана Миронюк

*MVP-версія, або Minimum viable product — це продукт з мінімальним функціоналом, який можна надати користувачам, використовується для тестування ідей у розробці програм із мінімальними затратами ресурсів.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті