Реалізація ПМГ–2022 в умовах воєнного стану: які зміни ухвалив Уряд?

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) інформує, що постановою КМУ від 20.03.2022 р. № 325 внесено зміни до низки інших постанов Уряду, зокрема до Програми медичних гарантій та діяльності аптек в умовах воєнного стану.

Зазначимо, що дана постанова набула чинності у зв’язку із опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» від 21 березня № 64.

Відтак зміни внесено до:

  1. постанови КМУ від 29.12.2021 р. № 1440 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році».

Змінами додано новий пакет «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги», розрахований на надавачів медичних послуг комунальної форми власності (крім спеціалізованих стоматологічних закладів). Договори за новим пакетом послуг зможуть укласти ті заклади, які вже мають укладені договори з НСЗУ.

Як зазначається у повідомленні, при цьому різниця між нарахованою заробітною платою в цих закладах за відповідний місяць та виплаченою за рахунок коштів, що надійшли надавачу медичних послуг, незалежно від фактичної дати надходження коштів, за даними бухгалтерського обліку ) має становити більше ніж 50 000 грн.

Також договори за вказаним пакетом укладаються з тими надавачами медичних послуг, які визначені структурними підрозділами з питань охорони здоров’я відповідних держадміністрацій/військових адміністрацій/цивільно-військових адміністрацій на підставі даних бухгалтерського обліку закладів охорони здоров’я.

Тариф на забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги встановлюється у вигляді глобальної ставки на місяць та розраховується як різниця між нарахованою заробітною платою за лютий 2022 р. та виплаченою за рахунок коштів, що надійшли надавачу медичних послуг, незалежно від фактичної дати надходження коштів, за даними бухгалтерського обліку.

Запланована та фактична вартість за договорами за цим пакетом встановлюється як сума добутків тарифу та коригувального коефіцієнту за відповідний період. Коригувальний коефіцієнт кожного місяця буде поступово знижуватися від 2 до 0.

  1. постанови КМУ від 25.04.2018 р. № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій».

НСЗУ зазначає, що з початку воєнного стану оплати надавачам медичних послуг щомісяця розраховуються на основі 1/12 від запланованої вартості медичних послуг за відповідним пакетом медичних послуг на 2022 р.

Відповідно до прийнятих змін сума оплати надавачам медичних послуг у поточному або наступних звітних періодах може бути скоригована. Тобто на період воєнного стану  або збільшена, або зменшена — відповідно до інформації, внесеної до електронної системи охорони здоров’я на підставі реєстрів, які формуються НСЗУ.

  1. постанови КМУ від 24.12.2019 р. № 1086 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення».

Для субʼєктів господарювання, які розташовані на території, на якій введено воєнний стан: медичні заклади можуть не дотримуватися вимоги подавати звіти про надані медичні послуги. Усі види оплати здійснюватимуться на основі реєстрів, які формує і передає до органів державного казначейства НСЗУ.

  1. постанови КМУ від 27.02.2019 р. № 136 «Деякі питання щодо договорів про реімбурсацію». Зміни стосуються аптечних закладів, які розташовані на території, де введено воєнний стан, а саме:
  • при відсутності технічної можливості аптечні заклади можуть не вносити інформацію до електронної системи охорони здоров’я та не подавати звіти.

У такому випадку НСЗУ оплачуватиме аптекам за автоматично згенерованими звітами. «Втім, всі звіти необхідно буде подати. У термін не пізніше останнього робочого дня місяця, наступного за місяцем, в якому воєнний стан припинено або скасовано. Якщо звіти не будуть надані, аптеки мають повернути сплачені кошти за договорами реімбурсації НСЗУ», — підкреслюється у повідомленні;

  • сума оплати аптечним закладам у поточному або наступних звітних періодах може бути скоригована у бік збільшення або зменшення.

Для цього необхідно надати відповідні підтверджувальні документи, на підставі яких здійснюється відшкодування вартості відпущених лікарських засобів.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

 

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті