PIC/S уникає згадок про військову агресію росії проти України — ГО «ВФП»

01 Квітня 2022 4:34 Поділитися

Повідомлення Кооперації фармацевтичних інспекцій PIC/S під назвою «Statement on the situation in Ukraine» не відповідає дійсному стану речей, уникає згадок про військову агресію російської федерації проти України, не засуджує ні самого акту агресії, ні порушення росією міжнародного гуманітарного права, та вживає термінологію, несумісну з позицією ключових глобальних організацій, таких як ООН. На це звернули увагу в ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» (далі – ГО «ВФП»). Крім того, у грудні 2020 р. російська федерація подала заявку на вступ до PIC/S і наразі проходить процедуру оцінювання перед включенням запропонованих нею чотирьох організацій до PIC/S.

У зв’язку з викладеним 1 квітня ГО «ВФП» звернулася до голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками з проханням (далі — Держлікслужба) в найкоротший термін підготувати відповідним чином подання до PIC/S з метою запобігання прийняттю в члени представника російської федерації. Повний текст звернення ГО «ВФП» до Держлікслужби представлено нижче.

Вих. № 57 від 01.04.2022 р.

Голові Державної служби України з лікарських засобів

та контролю за наркотиками

Роману ІСАЄНКУ

Вельмишановний Романе Миколайовичу!

Користуючись нагодою, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з наступним .

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі – Держлікслужба) є організацією — членом Кооперації фармацевтичних інспекцій PIC/S.

Так, на офіційному вебсайті PIC/S за адресою picscheme.org/en/news/statement-on-the-situation-in-ukraine розміщено повідомлення під назвою «Statement on the situation in Ukraine».

ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» як організаційний член Міжнародної федерації фармацевтів (FIP) не може бути мовчазним спостерігачем небажання Кооперації фармацевтичних інспекцій PIC/S визнавати агресію росії проти суверенної України.

Звертаємо вашу увагу, що це повідомлення не відповідає дійсному стану речей, уникає згадок про військову агресію РФ, не засуджує ні самого акту агресії, ні порушення РФ міжнародного гуманітарного права, та вживає термінологію, несумісну з позицією ключових глобальних організацій, таких як ООН. Внаслідок цього розміщене повідомлення повною мірою вписується у російський міф про «кризу в Україні».

ГО «ВФП» вважає, що така позиція є абсолютно недопустимою як для міжнародної організації  та вимагає негайної реакції з боку Держлікслужби, а саме спростування та виправлення.

Перелік хибних тверджень у повідомленні наступний:

  • «Statement on the situation in Ukraine» — імовірно, PIC/S досі не знає, що в Україні не якась «ситуація», а російське вторгнення. Просимо PIC/S поважати позицію ООН та дотримуватися термінології, визначеної генеральною асамблеєю ООН у резолюції ES-11/1 digitallibrary.un.org/record/3965290/files/A_RES_ES-11_1-EN.pdf, тобто замість «situation in Ukraine» вживати «aggression against Ukraine»;
  • «the ongoing tragic events in Ukraine» — слід вказати PIC/S на те, що в Україні немає абстрактних трагічних подій, а є «humanitarian consequences of the hostilities by the Russian Federation against Ukraine, including the besiegement of and shelling and air strikes in densely populated cities of Ukraine, in particular Mariupol, as well as attacks striking civilians, including journalists, and civilian objects, in particular schools and other educational institutions, water and sanitation systems, medical facilities and their means of transport and equipment, and the abduction of local officials, as well as attacks striking diplomatic premises and cultural sites», як зазначено у резолюції ООН ES-11/2 digitallibrary.un.org/record/3966630/files/A_RES_ES-11_2-EN.pdf;
  • «More than ever, patients, whether civilian or military, must be granted indiscriminate access to medicines and medical treatment, irrespective of the circumstances» — слід вказати PIC/S, що у їх позиції хибно виставлено пріоритети. Російські війська використовують заборонену міжнародними конвенціями зброю, свідомо вчиняють атаки на житлові будинки, об’єкти цивільної інфраструктури, освітні та культурні заклади та заклади охорони здоров’я і цілеспрямовано та жорстоко вбивають цивільних осіб, жінок, дітей, а також медиків та фармацевтів під час виконання ними професійних обов’язків. За обліком ООН, є підтвердження загибелі 1232 цивільних осіб як наслідок атаки російських збройних сил, і це число офіційно визнається значно заниженим у зв’язку з труднощами обліку загиблих у місцях проведення бойових дій ukraine.un.org/sites/default/files/2022-03/Ukraine%20-%20civilian%20casualty%20update%20as%20of%2024.00%2030%20March%202022%20ENG.pdf. Прикро, що життя людей не визначено у позиції PIC/S як пріоритетна мета. При цьому досягненню зазначеної PIC/S мети – недискримінаційного доступу цивільних та військових до ліків та медичної допомоги – заважають перш за все злочинні військові дії російської федерації, результатом яких стали зруйновані аптеки, знищені вщент гуртові склади лікарських засобів, убиті та поранені фармацевти та лікарі;
  • «Violence against staff of any PIC/S Member, who are working to ensure the access of patients to medicine, is unacceptable» — просимо Вас використати цю тезу та навести приклади та докази перешкоджанню роботи Держлікслужби внаслідок військової агресії російської федерації.

Доводимо також до Вашого відома, що російська федерація у грудні 2020 р. подала заявку на вступ до PIC/S (picscheme.org/en/news/russia-applies-for-pics-membership) і наразі проходить процедуру оцінювання перед включенням запропонованих нею чотирьох організацій до PIC/S. У зв’язку зі свідомим та цілеспрямованим перешкоджанням російською федерацією діяльності діючого члена PIC/S (Держлікслужби України) російська федерація має отримати наразі рішучу відмову від членства, і умовою її прийняття має бути припинення військових дій і повне відшкодування завданих Держлікслужбі України та українським організаціям у сфері контролю якості ліків збитків.

В іншому разі прийняття державних органів держави-терориста до складу PIC/S унеможливлює виконання сторонами конвенції PIC, адже результати діяльності російських державних органів у сфері контролю якості лікарських засобів наразі не можуть бути визнані регуляторними органами як України, так і Європейського Союзу, США, Великобританії та багатьох інших країн, що призведе до фактичного припинення організації PIC/S як такої.

Виходячи з вищевикладеного, просимо вас, шановний Романе Миколайовичу, в якнайкоротший термін підготувати відповідним чином подання до Кооперації фармацевтичних інспекцій PIC/S з метою запобігання прийняттю в члени представника РФ.

Також будемо вам вдячні за інформування ГО «ВФП» по суті наданих пропозицій.

З повагою

О. Клімов,
голова правління ГО « ВФП»,

член Ради МФФ (FIP)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті