Україні вдалося налагодити систему забезпечення ліками громадян у воєнний час — Михайло Радуцький

14 Квітня 2022 3:03 Поділитися

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), на своїй сторінці у Facebook оприлюднив пост, у якому зауважив, що напад російської федерації зруйнував налагоджені ланцюжки, за якими до аптек та медичних закладів доставляли лікарські засоби.

«Виникли проблеми з доставкою медичних виробів у регіони, де йдуть бойові дії, та на окуповані території. Також окупант цілеспрямовано атакує склади медикаментів та речовин, необхідних для їх виготовлення. Все це призвело до дефіциту деяких груп медичних виробів», — підкреслив він.

Голова Комітету також зазначив, що у перші тижні війни відбувались затримки з поставками ліків для тиреоїдної терапії (для лікування захворювань щитоподібної залози), інсулінів, антиретровірусної терапії (для пацієнтів з ВІЛ/СНІД).

«Але МОЗ вдалося оперативно забезпечити поставки необхідних медпрепаратів із затримкою у декілька тижнів», — прокоментував М. Радуцький та додав, що важливим є і те, що продовжує працювати програма «Доступні ліки», за якою пацієнти можуть отримувати життєво необхідні препарати безкоштовно або з незначною доплатою. Було максимально спрощено процедуру отримання ліків: направлення можна взяти у будь-якого сімейного лікаря, без укладання декларації, паперовий рецепт дійсний у будь-якій аптеці.

Окрім того, поступово відкривається все більше аптек, через які реалізуються медичні препарати. Як зазначив М. Радуцький, за даними МОЗ в Україні працюють 80% аптечних точок. Найбільше у західних регіонах, але навіть у містах, які постійно перебувають під обстрілами, як Харків, частина аптек відкриті.

На даний час найбільше проблемне питання — це забезпечення лікарськими засобами українців на окупованих територіях. Наприклад, у м. Херсон. «Окупанти не просто не пропускають медичні гуманітарні вантажі, а й обстрілюють автомобілі з ними. Такого собі не дозволяли навіть німецькі фашисти під час Другої світової війни», — наголосив він.

Ще один важливий напрямок роботи — це забезпечення ліками тяжкохворих дітей, зокрема з онкопатологією та рідкісними захворюваннями. Наразі проводиться робота над тим, щоб або вивезти їх за кордон на безкоштовне лікування, або забезпечити необхідними медичними препаратами в Україні.

М. Радуцький також акцентував увагу на ролі «Укрзалізниці» у доставці лікарських засобів. Адже наразі залізниця робить це швидше, ніж автомобільний транспорт.

За матеріалами facebook.com/radutskyy

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті