Медичні послуги для українців у Болгарії та плани щодо електронного рецепта з 1 травня

19 Квітня 2022 3:35 Поділитися

Біженці зі статусом тимчасового захисту в Болгарії не оплачуватимуть медичні послуги. Їх вартість покриватиметься за рахунок державних коштів. Це стало фактом після того, як парламент ухвалив у другому читанні зміни до закону про медичне страхування. Джерелом фінансування буде фонд Євросоюзу. З початку війни до Болгарії потрапили 185 055 українців. За статистикою інформаційного порталу «Болгарія для України», ця держава надала притулок майже 197 тис. громадянам України, з них понад 35 тис. — діти. На цьому ресурсі є багато корисних посилань, зокрема, заклади, де створені особливо сприятливі умови для надання медичної допомоги.

Видання «Nova» повідомляє, що у Пловдиві відкрився перший національний центр діагностики та лікування біженців. Окрім безкоштовних оглядів та консультацій спеціалістів, пацієнти будуть безоплатно отримувати ліки із фондів гуманітарної допомоги. Центр для біженців розташований у міській лікарні «Святий Мина». До заходів допомоги підключається багато організацій та приватних осіб. Так, Національна асоціація оптометристів Болгарії складає карту, яка інформує, де біженці з України можуть отримати безкоштовні окуляри.

Між тим Міністерство охорони здоров’я республіки пропонує відпускати всі рецептурні ліки лише за електронними рецептами. З червня 2021 р. це було обов’язковим лише для ліків, вартість яких повністю чи частково покриває лікарняна каса (Национална здравноосигурителна каса — НЗОК).

Це передбачено внесенням змін до наказу про умови виписування та відпуску лікарських засобів. Проєкт передбачає, що паперові форми й надалі використовуватимуться для безрецептурних ліків, а також дієтичних добавок. Термін громадського обговорення проєкту — до 26 квітня.

Процес запровадження електронних рецептів розпочався у грудні 2020 р. Рецепти (розраховані на один або кілька відпусків) мають бути підписані електронним підписом, містити унікальний QR-код, а також код пацієнта (личен идентификационен код — ЛИК) та дату виписування. Після того, як пацієнт повідомить в аптеці деякі з цих параметрів (провідним є код), фармацевт знайде рецепт у віртуальному сховищі і зможе його виконати.

На сайті НЗОК за спеціальним кодом або електронним підписом користувачі зможуть побачити ліки, які їм виписує лікарняна каса. Очікується, що лікарі швидкої допомоги та домашні лікарі будуть використовувати телефонну програму для виписування електронних рецептів. Також вже використовують електронні призначення та медичні картки. Остання являє собою структуровану інформацію про діяльність медичних і немедичних працівників. Кожен із записів має унікальний національний контрольний номер (Национален референтен номер — НРН). Усі медичні картки на одну фізичну особу утворюють електронну карту здоров’я. Ця електронна карта формується автоматично разом зі створенням першої електронної медичної картки особи. Окрім лікарів, кожен пацієнт матиме доступ до даних електронних медичних карт у своїй картотеці. Доступ пацієнта здійснюється через вебпортал медичної інформації системи www.his.bg.

Голова Асоціації власників аптек Микола Костов не очікує труднощів із запровадженням електронних рецептів в аптеках, повідомив телеканал «БНТ». «Труднощі з електронними рецептами можуть мати лише ті аптеки, які не працювали з НЗОК. Цей процес триває вже давно, і їх треба було давно проінформувати та вжити заходів, — зазначив М. Костов. — Як і при кожній цифровізації, оптимізуються процеси і, головне, зберігається інформація про всі призначені ліки, що вигідно як лікарям, так і пацієнтам», — додав він.

Проте Національна рада Болгарської медичної спілки (Български лекарски съюз — БЛС) рішуче виступила проти повного скасування паперових рецептів з 1 травня. Професійна організація підтримує цифровізацію галузі, але не за рахунок обмеження прав лікарів і пацієнтів. Експерти БЛС додають, що заплановані зміни викликають низку важливих питань, наприклад, чому паперові рецепти дійсні по всій Європі; як призначатиметься лікування пацієнтам бригадами невідкладної допомоги та під час візитів на дому; як будуть обслуговуватися іноземні громадяни. БЛС наполягає на тому, щоб паперовий рецепт продовжував діяти паралельно з електронним. «Лікар — лікар будь-коли, а не тільки в робочий час, перед своїм комп’ютером», — коментують у БЛС.

За матеріалами ukraine.gov.bg; news.bg;
www.investor.bg; www.nhif.bg; www.dnevnik.bg

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті