Аптеки Німеччини про допомогу українцям та свої труднощі

26 Квітня 2022 10:50 Поділитися

Що роблять аптеки Німеччини для підтримки населення України та біженців, які приїхали до країни? Саме про це дізнавався Інститут досліджень роздрібної торгівлі (Institut für Handelsforschung — IFH) у квітні в своєму опитуванні APOkix. Результати показують, що готовність допомогти велика.

Майже дві третини опитаних фармацевтів (61%) підтримують проєкти пожертвувань, такі як «Apotheker ohne Grenz Deutschland e.V.» або «Apotheker helfen e.V.». 45% організовують і навіть допомагають з доставкою ліків у зону бойових дій. Але фармацевти також допомагають українцям безпосередньо на робочому місці, перекладаючи вкладиші в упаковку або надаючи листівки та роздруківки українською.

Звернення до влади

Проте турбота про українських біженців не завжди є простою, враховуючи бюрократичні перепони. Тому фармацевти одностайні: мають бути визначені загальнонаціональні правила виставлення рахунків. Наприклад, 92% з них вважають за потрібне прийняти закон, який дає право українським біженцям на базову медичну допомогу з відшкодуванням витрат федеральним урядом.

Труднощі комунікації

Мовні бар’єри у консультуванні українських біженців наразі є серйозною проблемою для аптек, що підтвердила половина опитаних (53%). Кожен четвертий має проблеми з переведенням біженців з прийому ліків, які зазвичай застосовуються в Україні, на схвалені в Німеччині (25%). Проте лише небагато учасників APOkix підготовлені до комунікацій: лише 7% вже добре підготувалися (наприклад перекладали українською мовою інструкції, вивіски, флаєри тощо). Інша чверть опитаних підготувалася частково, дві третини стверджують, що «скоріше ні» або «зовсім ні».

Економічні перспективи

Настрій фармацевтів продовжує падати. Індекс поточної ділової ситуації у квітні знову знизився і зараз становить 93,6 умовних бала. У листопаді 2021 р. він становив 130,5 бала, рік тому — 73,6 бала. Індекс майбутнього розвитку бізнесу також знову знизився і зараз становить 56,0 пунктів. На додаток до невизначеності щодо електронного рецепта, плани щодо заощаджень Федерального міністерства охорони здоров’я також, ймовірно, відіграють роль, повідомили аналітики.

За матеріалами www.ifhkoeln.de;
фото: xMychellexVincentxxxaal.photox

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті