Європейський регіональний комітет ВООЗ має позбавити росію права приймати рішення та брати участь у голосуванні — Михайло Радуцький

11 Травня 2022 3:11 Поділитися

10 травня під час спеціальної сесії Європейського регіонального комітету Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) було оприлюднено звернення від імені заступника міністра охорони здоров’я росії Андрія Плутницького. У документі заперечується вина російських військ у масових вбивствах цивільних українців та цілеспрямованому знищенні об’єктів медичної інфраструктури в Україні.

«Текст звернення — це підбірка фейкових пропагандистських штампів. Цинізм зашкалює. Україну звинувачують у тому, що на нашій території розробляють біологічну зброю, а наші військові вбивають своїх жителів, медиків, знищують лікарні в Донецькій та Луганській областях», — зауважив голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Насправді світова спільнота, зокрема ВООЗ, неодноразово закликали росію припинити нищення лікарень, атаки на бригади екстреної медичної допомоги в Україні, масові вбивства цивільних громадян. «Учора в руйнівних наслідках російського вторгнення в Україну переконався на власні очі Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус, коли відвідував заклади охорони здоров’я Київської обл. та зустрічався з українськими медичними працівниками», — додав парламентар.

На спеціальній сесії українська делегація вимагає:

  • припинення членства росії у виконавчому комітеті ВООЗ;
  • обмеження впливу країни-агресора на прийняття рішень та призупинення її права брати участь у голосуванні;
  • офіційного перенесення офісу ВООЗ з неінфекційних хвороб з москви до Києва.

«Як голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації звернувся до всіх членів Європейського регіонального комітету ВООЗ з проханням підтримати вимоги української делегації. Вони очевидні та логічні: країна-агресор, яка нехтує нормами міжнародного права і у якої руки по лікоть у крові, не може приймати рішень у сфері охорони здоров’я!», — наголосив народний депутат.

У свою чергу, 10 травня в Європейському регіональному комітеті ВООЗ проголосували за резолюцію, яка закликає перенести за межі росії офіс ВООЗ з профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями. Підтримали резолюцію 43 країни. Проти проголосували лише росія, білорусь та Таджикистан.

Підсумки спеціальної сесії Європейського регіонального комітету будуть офіційно передані Генеральному директору ВООЗ. Відповідно до резолюції Генеральний директор ВООЗ доктор Тедрос Аданом Гебреїсус доведе це до відома Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я та за участю Європейського регіонального комітету ВООЗ підготує спеціальний звіт з оцінки надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я в Україні, супутніх міжнародних ризиків для здоров’я та запропоновані заходи у відповідь.

За матеріалами t.me/radutsky, www.euro.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті