Експортно-імпортний потенціал національних фармвиробників: ООРММП України просить зняти ряд обмежень

18 Травня 2022 11:20 Поділитися

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (ООРММП України) звернулося до МОЗ, Національного банку України та Міністерства економіки України з проханням відновити фінансування представництв та філій українських фармацевтичних підприємств та збільшити для фармвиробників граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями. Оскільки наразі наявні перепони перешкоджають експортно-імпортному потенціалу українських виробників.

Пропонуємо увазі читачів повний текст листа.

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України

від 17.05.2022 р. № 01/080

Міністру охорони здоров’я

України

п. Віктору Ляшку

Першому віцепрем’єр-міністру України —

міністру економіки України п. Юлії Свириденко

Голові Національного банку

п. Кирилу Шевченку

Шановний пане Вікторе!

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММП України) висловлює Вам свою щиру повагу та вдячність за сприяння прийняттю змін до переліку товарів критичного імпорту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2022 р. № 153 «Про перелік товарів критичного імпорту».

У той же час, з метою збільшення обсягів виробництва та експорту лікарських засобів, фармацевтична галузь потребує вирішення двох критично важливих питань, а саме.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російського агресора фактично зупинене фінансування представництв та філій вітчизняних фармацевтичних компаній, створених за кордоном з метою підвищення ефективності торговельно-економічних зв’язків з державою перебування, залучення іноземних інвестицій, просування продукції на закордонні ринки, збільшення експорту, тощо. Це наразі паралізувало експортні операції з постачання вітчизняної фармацевтичної продукції до країн ближнього та дальнього зарубіжжя (Італії, Польщі, Литви, Казахстану, Узбекистану та інших країн).

Створення вищезазначених підприємств та напрацювання торгово-економічних зв’язків здійснювалося не один рік. Припинення фінансування представництв і філій загрожує їх повною ліквідацією, звільненням високопрофесійного персоналу, що, у свою чергу, нівелює всі здобутки вітчизняної фармгалузі у сфері просування та збільшення експорту лікарських засобів у ці країни, а також призведе до втрати цілих сегментів на закордонних фармринках, що відкине нас на десять років назад.

З 5 квітня поточного року набула чинності постанова Правління Національного банку України «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18» від 4 квітня 2022 р. № 68, якою, зокрема, тимчасово скорочено з 365 до 90 календарних днів граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями. Нові вимоги застосовуються до операцій резидентів з експорту та імпорту товарів, здійснених з 5 квітня 2022 р.

Ми з розумінням ставимося до таких обмежень, які введені з метою запобігання виведення капіталів з України, проте через агресію росії та військовий стан в країні суттєво погіршилася логістика поставок імпортної продукції, а також експорту, особливо до таких країн центральної Азії, як Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, тощо. Як приклад, тільки постачання необхідного обладнання, субстанцій та іншої продукції з Китаю відбувається більше 60 днів, що суттєво перешкоджає стабільній роботі підприємств.

Виходячи з вищенаведеного та з метою забезпечення безперебійного виробництва лікарських засобів для задоволення державних потреб галузі охорони здоров’я, що є однією зі складових національної безпеки країни, забезпечення позитивного сальдо торговельного балансу України, збереження експортно-імпортного потенціалу та захисту українських експортерів в умовах воєнного стану, просимо Вас, шановний Вікторе Кириловичу, сприяти вирішенню зазначених нагальних питань і звернутися до Уряду країни та Національного банку України щодо відновлення фінансування утворених до 23 лютого 2022 р. представництв та філій українських фармацевтичних підприємств за рахунок власної валютної виручки загальним обсягом не більше 2 млн дол. США на рік, а також збільшення для фармвиробників граничних строків розрахунків за експортно-імпортними операціями до 180 днів.

Сподіваємося на Вашу підтримку та подальшу плідну співпрацю.

Слава Україні!

З повагою
Валерій Печаєв,
президент ООРММП України 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті