Наразі росія зіткнулася з дефіцитом лікарських засобів проти ВІЛ

24 Травня 2022 3:51 Поділитися

Поряд з усіма іншими проблемами з постачанням лікарських засобів, з якими країна нещодавно зіткнулася, росія зараз відчуває дефіцит препаратів, що застосовуються при ВІЛ, незважаючи на значне збільшення закупівель державою в останні роки.

У 2021 р. влада росії закупила близько 391 тис. річних курсів для лікування пацієнтів з ВІЛ (антиретровірусні препарати), що покриває потреби країни трохи більше ніж на третину (34,4%). Для цього знадобилося 31,7 млрд рублів (488 млн дол США). На думку аналітиків, цього року ці показники мають суттєво збільшитися, проте влада не має достатньо ресурсів для реалізації цих планів.

За даними російського центрального науково-дослідного інституту епідеміології, нині в росії проживає 1,1 млн людей з підтвердженим діагнозом ВІЛ-інфекції. Відповідно до наявної державної стратегії боротьби з ВІЛ, до 2030 р. частка пацієнтів з цією патологією, які отримують антиретровірусну терапію, має становити 95%.

Нині асортимент лікарських засобів проти ВІЛ, який закуповує росія, налічує майже 40 найменувань, ціни на значну частину яких регулюються державою через перелік життєво необхідних препаратів. Серед найбільш закуповуваних товарів — долутегравір, емтрицитабін + рилпівірин + тенофовір і ралтегравір.

Існує серйозна загроза того, що війна росії в Україні та безпрецедентні санкції, запроваджені проти росії за цю агресію, можуть призвести до серйозних перебоїв у постачанні лікарських засобів, що застосовуються при ВІЛ, на місцевий ринок. На даний момент більшість світових виробників лікарських засобів продовжують поставки препаратів до росії, однак, на думку аналітиків, на тлі нинішньої нестабільності в країні місцевій владі слід створити необхідні для місцевого населення запаси лікарських засобів, що застосовуються при ВІЛ, та інших життєво необхідних препаратів.

Водночас світові виробники лікарських засобів не поспішають переглядати ціни на життєво важливі препарати в росії, незважаючи на наданий на це дозвіл держави, продовжуючи стежити за поточною ситуацією на ринку, чекаючи будь-яких ознак стабільності.

Згідно з правилами, що діють у росії, заявки від фармацевтичних компаній про підвищення цін на препарати надходять до міністерства охорони здоров’я росії, яке надсилає дані про них до місцевого регулятора охорони здоров’я федеральної служби з нагляду у сфері охорони здоров’я. Цей департамент надсилає свій висновок до МОЗ.

На даний час загальний список життєво необхідних лікарських засобів в росії включає 808 міжнародних непатентованих назв і понад 5 тис. торгових назв, які можуть випускатися в різних формах. З початком війни та санкційного тиску на росію майже всі компанії, які виробляють препарати зі списку життєво необхідних, мали почати процедуру перереєстрації з метою перегляду цін на них на російському ринку, однак через поточну ринкову невизначеність виконання цих планів було призупинено.

Після розв’язання росією війни в Україні багато аналітиків припускають, що світові виробники препаратів будуть змушені вилучити свою збиткову продукцію з ринку, оскільки ціни на життєво необхідні та основні лікарські засоби в росії фіксуються і регулюються державою, проте прогнози не матеріалізувалися.

За словами аналітиків, наразі більшість світових виробників лікарських засобів, що працюють у росії, займають вичікувальну позицію і не поспішають перереєстровувати ціни. Справа в тому, що, за їхніми словами, вартість логістики та кредитів є не до кінця зрозумілою. Подальші коливання курсу валют можуть нейтралізувати всі зусилля щодо індексації максимальної ціни продажу. Тому багато з них віддадуть перевагу використанню можливості індексації цін у період стабільності.

За матеріалами www.thepharmaletter.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті