ВООЗ підтримала резолюцію щодо надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров’я України та засудила агресію рф

31 Травня 2022 9:12 Поділитися

Під час 75-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я 26 травня 2022 р. більшістю голосів було прийнято резолюцію, запропоновану Україною та рядом країн-союзників, під назвою «Надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я України, країн, що приймають та розміщують біженців, спричинена агресією російської федерації»*.

88 країн підтримали резолюцію, 12 — виступили проти, 53 — утрималися.

У першому параграфі резолюції рішуче засуджено військову агресію росії проти України, включаючи напади на об’єкти охорони здоров’я, зареєстровані в системі ВООЗ зі спостереження за фактами нападів на медичні об’єкти.

Станом на 23 травня в Україні зафіксовано 263 напади на об’єкти охорони здоров’я. Ці атаки відбулися в період з 24 лютого до 19 травня, у них загинуло 75 людей і 59 були поранені.

У другому параграфі вказано на те, що агресія росії проти України є винятковими обставинами, що створюють серйозні проблеми для здоров’я населення та має ширші за регіональні наслідки.

У третьому, четвертому та п’ятому параграфах резолюції містяться заклики до рф негайно припинити будь-які напади на лікарні та інші заклади охорони здоров’я; поважати та захищати весь медичний і гуманітарний персонал, який виконує винятково медичні обов’язки; поважати та захищати хворих і поранених, у тому числі цивільних, працівників охорони здоров’я та гуманітарної допомоги, відповідно до Женевських конвенцій та норм міжнародного гуманітарного права.

Відповідно до шостого параграфа, у разі продовження дій рф, що завдають шкоди охороні здоров’я України, Асамблея може розглянути питання щодо застосування відповідних статей Статуту ВООЗ. Відповідно до ст. 7 Статуту ВООЗ у разі невиконання членом організації своїх фінансових зобов’язань стосовно організації або за інших виняткових обставин Всесвітня асамблея охорони здоров’я може на тих умовах, які вона вважає правильними, тимчасово позбавити члена організації права голосу, що належить йому, та права на обслуговування.

Ухвалена резолюція також містить нагадування про заклик до директора Європейського регіонального бюро ВООЗ розглянути можливість тимчасового призупинення проведення всіх регіональних нарад у російській федерації.

У документі також вимагається забезпечувати безперешкодну доставку основних лікарських засобів, медичного обладнання та інших необхідних предметів у всі райони, охоплені чи не охоплені конфліктом, та міститься заклик збільшити внески на реалізацію плану ВООЗ з надання надзвичайної допомоги Україні та країнам, які приймають та розміщують біженців.

У свою чергу, делегація росії назвала прийняту резолюцію політизованою та запропонувала свій альтернативний документ, підготовлений спільно із Сирією. Він має назву «Чрезвычайная ситуация в области здравоохранения в Украине и вокруг нее». Цей документ підтримали 15 країн та 66 делегацій виступили проти. 70 країн утрималися. Таким чином, документ було відхилено.

Країна-терорист фактично скопіювала текст українського документа, прибравши звідти згадки про свої звірства проти людства, аби уникнути відповідальності, йдеться у пресрелізі МОЗ України.

«Війна, яку розв’язала росія, забрала вже тисячі життів цивільного населення, примусила мільйони людей залишити свої домівки, вщент зруйнувала більше ніж 100 закладів охорони здоров’я та пошкодила понад 500 об’єктів медичної інфраструктури. Сьогодні в Україні окремі міста, в яких жили сотні тисяч людей, повністю стерті з лиця землі. І все це відбувається під супровід брехні, фейків і пропаганди від російської федерації про виключно військові об’єкти атак, про хімічну та біологічну зброю, що нібито розробляється в Україні», — сказав заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко, коментуючи позицію України.

Україна дякує кожній державі — члену ВООЗ, яка віддала свій голос за українську резолюцію та виявила практичну одностайність у протистоянні агресору і його спробам нав’язати викривлену картинку сприйняття реальності.

За матеріалами www.who.int; www.un.org; moz.gov.ua

*Драфт документа було запропоновано наступними країнами: Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Колумбія, Хорватія, Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Гватемала, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Перу, Польща, Португалія, Республіка Молдова, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Туреччина, Україна, Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті