Інспектор праці: кому чекати на перевірки у воєнний час?

05 Серпня 2022 11:47 Поділитися

Державна служба України з питань праці (далі — Держпраці) нагадує, що 19 липня цього року набув чинності Закон України від 01.07.2022 р. № 2352 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин». Цим законом внесено зміни до: Кодексу законів про працю України, законів України «Про оплату праці», «Про відпустки» та «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Зокрема, внесені зміни передбачають, що в період дії воєнного стану інспектори праці можуть здійснювати інспектування роботодавців з питань:

  • додержання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»;
  • законності припинення трудових договорів;
  • виявлення неоформлених трудових відносин.

«Слід зазначити, що з початку війни до Держпраці надійшли тисячі звернень громадян щодо порушення їх трудових прав. Найчастіше працівники звертаються з питань оплати праці, незаконного звільнення або призупинення дії трудового договору, примусового надання відпусток без збереження заробітної плати тощо», — наголошується в повідомленні.

Тому з метою запобігання порушенням та враховуючи зміни, які відбулися в трудовому законодавстві в період дії воєнного стану, Держпраці проводить активну інформаційно-роз’яснювальну роботу як з роботодавцями, так і з працівниками. Зокрема, це підтримка роботодавців через консультації безпосередньо на підприємствах, яких з початку війни надано вже більше 33 тис. Також це дистанційне консультування як роботодавців, так і працівників через сервіс «інтерактивний інспектор».

Як зазначають у Держпраці, з 24.02.2022 р. майже 120 тис. осіб звернулися для отримання консультацій з питань праці. Найбільше звернень надходило щодо оплати праці — 40 тис., надання відпусток, у тому числі без збереження заробітної плати — 15 тис., оформлення трудових відносин — 15 тис., звільнення — 10 тис.

«Водночас не в усіх випадках роботодавці дослухаються до порад та роз’яснень. Саме в таких випадках інспектори мають реагувати на кожне з таких порушень. Вчергове наголошуємо, що дотримання законодавства та недопущення порушень прав працівників — гарантія відсутності перевірок і штрафів! Дотримання законодавства про працю — це повага до кожного працівника, до кожного українця», — підкреслюють у Держпраці.

Більше інформації щодо внесених змін ви можете знайти за посиланням та на інформаційному порталі pratsia.in.ua у рубриці «Запитання-відповіді».

За матеріалами dsp.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті