Конгрес ESC 2022: скринінг може знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань

01 Вересня 2022 5:19 Поділитися

Під час Конгресу Європейського товариства кардіологів (European Society of Cardiology — ESC) 2022 р. було представлено результати великого дослідження DANCAVAS, у якому вивчали роль скринінгових заходів у профілактиці серцево-судинних подій.

Рандомізоване дослідження за участю понад 45 000 чоловіків показало, що скринінг, який включав візуалізацію серця та судин, вимірювання артеріального тиску та лабораторні аналізи, із наступним лікуванням за необхідності можуть знизити ризик смерті, інфаркту та інсульту у віковій групі 65–69 років. Проте випробування не досягло основної кінцевої точки — зниження смертності серед чоловіків віком 65–74 років.

Загалом у дослідженні DANCAVAS брали участь 46 526 чоловіків віком 65–74 роки. Їх було розподілено випадковим чином у співвідношенні 1:2 до основної (16 736 осіб) або контрольної групи (29 790 осіб). Середній вік учасників становив 68,8 року.

Програма скринінгу та втручання включала:

1) безконтрастну комп’ютерну томографію серця та крупних судин для оцінки ступеня кальцифікації коронарних артерій, діагностування аневризм аорти та клубових артерій та фібриляції передсердь;

2) вимірювання артеріального тиску на обох плечах та гомілках для діагностування захворювань периферичних артерій;

3) проведення аналізів крові для виявлення високого рівня холестерину та цукрового діабету.

У разі аномальних знахідок було запропоновано профілактичне лікування, включаючи медикаментозне та хірургічне. Інформацію про терапію, операції, серцево-судинні захворювання та смерть після 5 років спостереження було отримано з національних реєстрів.

Основним результатом була смертність від усіх причин. Вторинними наслідками були інсульт, інфаркт міокарда, ампутація через захворювання судин, розшарування та розрив аорти. Протягом середнього періоду спостереження тривалістю 5,6 року 2106 (12,6%) чоловіків у групі втручання та 3915 (13,1%) у контрольній групі померли, що відповідає незначному відносному зниженню ризику на 5%. Кількість запрошених на скринінг для запобігання одній смерті становила 155. Коли вплив втручання на смертність аналізували за віком, серед чоловіків віком 70 років і старше різниці не було, але в осіб віком 65–69 років ризик знизився на 11% (відношення ризиків 0,89; 95% довірчий інтервал 0,83–0,96; p=0,004).

При цьому ризик комбінованої кінцевої точки (смерті, інсульту чи інфаркту міокарда) знизився на 7% у загальній популяції (p=0,016) із ще більшим зниженням на 11% в осіб віком 65–69 років (p=0,007). Щодо вторинних результатів, то в групі втручання інсульт відмічали у 7,0% учасників порівняно з 7,5% в контрольній групі. Не було відмінностей між двома групами щодо інфаркту міокарда, ампутації внаслідок судинних захворювань, розшарування або розриву аорти.

Організатори дослідження вважають отримані дані аргументом на користь цільового скринінгу у віці до 70 років.

За матеріалами www.escardio.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті