Більше 100 тис. е-рецептів на антибіотики вже виписано в ЕСОЗ

Перший електронний рецепт (е-рецепт) на антибіотики було виписано 1 серпня. Наразі число виписаних рецептів в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) досягло 103,6 тис.

Нині е-рецепт на антибіотики працює в рамках перехідного періоду. Це означає, що лікарі, які працюють із ЕСОЗ, повинні виписувати е-рецепти на антибіотики. Втім, якщо лікар, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, то він випише пацієнту паперовий рецепт на рецептурному бланку форми ф-1.

Варто зауважити, що впровадження е-рецепта на антибіотики відбувається з певними винятками. Так, аптеки, що знаходяться в межах територіальних громад, розташованих у районі проведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях, на час воєнного стану можуть за потреби відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

Крім цього, як і раніше, волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров’я можуть закуповувати рецептурні ліки оптово безпосередньо у дистриб’юторів без рецепта лікаря. В інших випадках, якщо йдеться про купівлю антибіотиків для індивідуального використання через аптеку, відпуск здійснюється за рецептом лікаря.

Міністерство охорони здоров’я нагадує, що для того, аби придбати антибіотик, необхідно:

  • звернутися на прийом до лікаря: лише за необхідності лікар призначить антибіотик та випише е-рецепт. При цьому лікар або медсестра надрукує інформаційну довідку, що міститиме всю інформацію про призначення;
  • звернутися в будь-яку аптеку та пред’явити фармацевту інформаційну довідку чи паперовий рецепт від лікаря.

«За даними ВООЗ, через набуту стійкість бактерій до антибіотиків у світі щороку помирає близько 700 тис. осіб від бактеріальних захворювань, які ще нещодавно швидко та без наслідків підлягали антибіотикотерапії. Вчені прогнозують, що через широку доступність антибіотиків та поширене самолікування кількість випадків смерті внаслідок стійкості бактерій буде стрімко зростати.

Тож впровадження е-рецепта на антибактеріальні препарати має на меті мінімізувати неконтрольоване та самовільне застосування антибіотиків, яке, у свою чергу, стимулює глобальну проблему антибіотикорезистентності.

Наступним етапом впровадження відпуску рецептурних препаратів в ЕСОЗ є реалізація е-рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби. Це другий етап у забезпеченні контрольованого відпуску рецептурних препаратів та, що більш важливо, — черговий крок на шляху зміцнення здоров’я українців та покращення доступу до ліків», — наголошується в повідомленні.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*