Цукровий діабет — «тиха» епідемія, про яку не слід забувати

14 Листопада 2022 3:48 Поділитися
Цукровий діабет — одна з найдавніших відомих людству хвороб. Однак слід зауважити, що швидше за все в стародавні часи вона була не настільки поширеною, якою стала надалі, особливо у XIX–XXI ст. (Нікберг І.І., 2013). Імовірно, виною є шалені темпи розвитку технологій, урбанізація, зміна харчових звичок, зниження фізичної активності тощо. Наразі, за даними 10-го видання Діабетичного атласу Міжнародної федерації діабету (IDF Diabetes Atlas 10th edition), приблизно у кожної десятої людини у світі виявляють цукровий діабет. Ще століття тому цей діагноз був практично вироком, часто смертельним. Відкриття інсуліну все змінило. Ця подія стала справжньою революцією у сфері медицини та дала шанс багатьом людям із цукровим діабетом контролювати захворювання та жити повноцінним життям. Не випадково Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом відзначають 14 листопада — у цей день народився один з відкривачів інсуліну — Фредерік Бантинг. З нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом кореспондент «Щотижневика АПТЕКА» поспілкувався з Альоною Тарасюк (А.Т.), асистентом фармацевта, мережа «Аптека оптових ц…», та Володимиром Короленком (В.К.), заступником голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба).

— При цукровому діабеті пацієнт потребує медичної допомоги протягом усього життя, тому питання доступності лікування є дуже важливим. В Україні препарати інсуліну включені до державної програми реімбурсації «Доступні ліки». Але, на жаль, досі не всі пацієнти знають про цю програму. Чи стикалися ви з такою проблемою?

А.Т.: Ми часто відпускаємо інсуліни за рецептом. Буває, клієнти замовляють необхідну кількість, адже комусь потрібно, наприклад, 7 флаконів, комусь 15 шприц-ручок. Також є люди, які бронюють ліки онлайн. Коли до нас надходить інтернет-замовлення на інсулін, ми запитуємо, чи знає клієнт про те, що цей препарат входить до програми реімбурсації, тобто його можна отримати безоплатно або з доплатою. Звичайно, є люди, які не знають, що можливе відшкодування з боку держави, особливо якщо тільки нещодавно дізналися про свій діагноз. Ми їм розповідаємо, що можна звернутися до лікаря-ендокринолога або сімейного лікаря, який випише е-рецепт, і отримувати ліки за програмою реімбурсації.

— На початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну гостро постала проблема з доступністю медикаментів, зокрема препаратів інсуліну. Як ви оцінюєте ситуацію, що склалася тоді, як справлялися і чи є проблеми із фізичною доступністю зараз?

А.Т.: Було лише декілька днів, коли наша аптека не працювала. На щастя, завдяки тому, що ми мали широкий асортимент і великий запас, у нас було достатньо інсуліну. Зрозуміло, що найпопулярніші торгові марки швидко закінчувалися. Розподіляли флакони і шприц-ручки таким чином, щоб усім вистачило. У середині квітня поставки налагодилися. Зараз проблем із фізичною доступністю немає. У разі якщо потрібен, наприклад, популярний препарат і у великій кількості, ми пропонуємо оформити замовлення на товар, щоб клієнт не шукав необхідні медикаменти в різних аптеках. Коли товар доставляють, ми зв’язуємося з пацієнтом і він забирає замовлення.

— Які товари купують пацієнти із цукровим діабетом, окрім інсуліну і цукрознижувальних препаратів?

А.Т.: Часто купують глюкометри, тест-смужки, ланцети, інсулінові голки. Під час вибору глюкометра ми зазвичай рекомендуємо обирати такі варіанти, щоб можна було легко знайти до нього тест-смужки. Тест-смужками, так само як і ланцетами, варто запасатися завчасно.

— Які, на вашу думку, є хибні стереотипи, пов’язані із цукровим діабетом?

А.Т.: Як на мене, не слід вважати, що «цукровий діабет мене не торкнеться», «це не може статися зі мною». Зараз додатковий виклик полягає в тому, що частина населення переїхала із місць постійного проживання, ще не змінила лікаря або не має контактів, з ким можна зв’язатися. Коли з’являються перші симптоми цукрового діабету, не завжди на них звертають увагу, ігнорують, списують на втому, спеку або солону їжу. Якщо цукровий діабет I типу прогресує швидко і його легше помітити, то діабет II типу більш підступний, його важче виявити. Людина може прожити із цукровим діабетом II типу декілька років до того, як хворобу буде діагностовано. Проблема в тому, що люди не мають звички регулярно, наприклад раз на рік, здавати аналізи крові, зокрема перевіряти рівень глюкози в крові.

— Що може зробити фармацевт у рамках фармацевтичної опіки?

А.Т.: Якщо клієнт скаржиться на симптоми, які можуть бути ознакою цукрового діабету, такі як надмірна спрага, часте сечовипускання, тоді можна порекомендувати йому звернутися до лікаря, адже чим довше захворювання залишатиметься недіагностованим, тим з гіршими наслідками доведеться мати справу в майбутньому.

Якщо пацієнт вже знає, що у нього цукровий діабет, ми можемо нагадати про дієту, необхідність фізичного навантаження, порекомендувати певні дієтичні добавки або рослинні збори.

— Якою є роль Держлікслужби в забезпеченні хворих на цукровий діабет необхідними ліками?

В.К.: Держлікслужба здійснює моніторинг наявності препаратів та подає звіт до МОЗ України. Коли ситуація із забезпеченістю ліками була складною, ми публікували перелік аптек, де можна знайти інсуліни. Зараз такої проблеми немає. На сайтах-агрегаторах пацієнти можуть перевірити наявність препаратів інсуліну в аптеках і обрати найближчу.

Усі препарати інсуліну, які є на ринку, якісні. Пацієнту лише потрібно дотримуватися призначень лікаря.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті