Хто заплатить за виконання «безплатних тестів»? Польський мінздрав не має відповіді

05 Січня 2023 4:10 Поділитися

Міністр охорони здоров’я Польщі повідомив про намір підписати наказ, який дасть можливість відшкодовувати медичним закладам вартість експрес-тестів для диференційної діагностики інфекції, викликаної респіраторно-синцитіальним вірусом (РСВ), грипу та COVID-19 (SARS-CoV-2). Методику закупівлі та розповсюдження наразі обговорюють із представниками «первинки». Галузевий очільник зазначив також, що планує днями з’ясувати у постачальника можливості швидко ввезти ці тести у країну, пише «Rynek Zdrowia». Рішення скористатися пропозицією щодо тестів кожен заклад буде приймати окремо, про обов’язкове тестування ніхто не оголошував.

Повідомленню від міністра передувало засідання 2 січня Ради прозорості (Rady Przejrzystości) Агентства з оцінки технологій охорони здоров’я та тарифів (Agencja Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji), на якому прийнято позитивне рішення щодо неназваного «тесту на антиген SARS-CoV-2/грип A+B/РСВ».

Проте, на думку представників медичної галузі, зацікавленість закладів залежатиме від того, чи заплатить Народний фонд здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia — NFZ) також за процедуру тестування, а не лише за сам тест, пише портал prawo.pl. Він наводить висловлювання Бартоша Пендзінського (Bartosz Pędziński), заступника директора Медичного центру Ломжі (Łomżyńskiego Centrum Medycznego), який зауважив, що «виконання тесту займає близько 10–15 хв. Клініки охоче робили тести на COVID-19, коли Національний фонд здоров’я оплачував цю процедуру. Коли Мінздрав вирішив, що тести будуть безкоштовними, але їх виконання більше не буде відшкодовуватися, багато закладів перестали замовляти тести. Тест — це не тільки вартість касети, а й вартість роботи лікаря та медсестри. Хтось має замовити обстеження, медсестра має взяти матеріал, потрібно чекати результату і часто знову приймати пацієнта». Якщо результати тестування будуть потрібні для епідеміологічного нагляду, хтось також повинен повідомити про випадок захворювання. Тобто пропозиція безплатних тестів привабливо виглядає лише для пацієнтів. Заклади охорони здоров’я прагнуть винагороди за їх виконання. У таких умовах тести для самодіагностики мають перевагу.

За матеріалами www.prawo.pl; www.aotm.gov.pl; www.rynekzdrowia.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті