Наскільки інтенсивним має бути початок терапії статинами?

21 Березня 2023 12:24 Поділитися

Чи є лікування для досягнення цільового рівня холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ХС ЛПНЩ) 50–70 мг/дл не гіршим за стратегію, що передбачає використання високоінтенсивної терапії статинами у пацієнтів з ішемічною хворобою серця?

Дослідники з Південної Кореї провели рандомізоване дослідження не меншої ефективності, яке включало 4400 пацієнтів з ішемічною хворобою серця (Hong S, et al., 2023). Частота 3-річної сукупної смерті від усіх причин, інфаркту міокарда, інсульту або будь-якої коронарної реваскуляризації становила 8,1% у групі стратегії «лікування до цільового показника» та 8,7% у групі високоінтенсивної терапії статинами — різниця, яка відповідала попередньо визначеній межі не меншої ефективності в 3,0 відсоткових пункти.

Так, у пацієнтів з ішемічною хворобою серця деякі рекомендації передбачають початкове лікування статинами у режимі високої інтенсивності для досягнення принаймні 50% зниження рівня ХС ЛПНЩ. Альтернативний підхід полягає в тому, щоб почати зі статинів помірної інтенсивності та титрувати до певного цільового показника ХС ЛПНЩ. Ці альтернативи не порівнювали безпосередньо в клінічних дослідженнях за участю пацієнтів з відомим захворюванням коронарних артерій.

Автори дійшли висновку, що серед пацієнтів з ішемічною хворобою серця стратегія «лікування до цільового показника» (treat-to-target) ХС ЛПНЩ не поступалася стратегії високоінтенсивного застосування статинів щодо основних клінічних результатів.

У чому різниця між стратегіями, що порівнювали? Інтенсивність лікування статинами ділять на високу або помірну відповідно до рекомендацій Американського коледжу кардіології/Американської кардіологічної асоціації (American College of Cardiology/American Heart Association) 2013 р. щодо лікування гіперхолестеринемії. У даному дослідженні пацієнти отримували розувастатин (10 мг) або аторвастатин (20 мг) при помірній інтенсивності та розувастатин (20 мг), аторвастатин (40 мг) при високоінтенсивній.

Однак щодо стратегії «лікування до цільового показника» слід враховувати проблеми, які існують. По-перше, необхідно підтвердити валідність цілі для пацієнтів з ішемічною хворобою серця. Ціль в останніх європейських рекомендаціях була знижена до рівня нижче 55 мг/дл. По-друге, для досягнення цільового рівня ХС ЛПНЩ нерідко потрібні значні зусилля. Так, у відомому дослідженні EMPATHY частка тих, хто досяг цільового показника, становила 56% через 1 рік, 61% через 2 роки та 58% через 3 роки (Itoh H. et al., 2018). Ці цифри пов’язані з відносно низьким використанням нестатинової додаткової терапії, такої як езетиміб (20% у групі лікування до цілі та 11% у групі високоінтенсивної терапії через 3 роки), хоча останні рекомендації настійно рекомендують його використання з цільовим або пороговим значенням.

За матеріалами jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті