Як препарати, що застосовуються при цукровому діабеті, впливають на затяжний перебіг COVID-19?

14 Березня 2023 3:35 Поділитися

Затяжний перебіг COVID-19 виявляють у мільйонів людей по всьому світу. Саме тому учені на чолі з Керолін Браманте (Carolyn Bramante), докторкою медичних наук з кафедри терапії та педіатрії в Університеті Міннесоти (University of Minnesota) провели попередні дослідження щодо впливу деяких препаратів на тривалий перебіг коронавірусної хвороби.

К. Браманте та її колеги у межах клінічного випробування COVID-OUT (США) провели рандомізоване плацебо-контрольоване подвійне сліпе дослідження метформіну, який зазвичай використовують для лікування осіб із цукровим діабетом ІІ типу.

У дослідженні брали участь пацієнти з надмірною масою тіла або ожирінням, які приєдналися до нього протягом 3 днів після отримання позитивного результату тесту на COVID-19.

На щомісячне спостереження за тривалим перебігом COVID-19 протягом 300 днів погодилися 1125 осіб, у тому числі 564 учасники у групі метформіну та 561 — у групі плацебо.

Середній час від початку появи симптомів до старту лікування становив 5 днів.

Під час аналізу результатів дослідження виявлено кілька факторів ризику тривалого перебігу COVID-19. Так, його в два рази частіше відзначали у жінок порівняно з чоловіками. Крім того, ті, хто отримав принаймні первинну дозу вакцини, мали нижчу ймовірність тривалого COVID-19. Лише в одного з 57 пацієнтів, яким зробили ревакцинацію, виник затяжний COVID-19.

Примітно, що в це дослідження було включено вагітних і жінок, які годували грудьми, що важливо, враховуючи те, що вони стикаються з вищим ризиком тяжкого перебігу COVID-19.

Загалом 8,4% учасників повідомили, що медичний працівник діагностував у них затяжний перебіг COVID-19. Серед тих, хто приймав метформін, він розвинувся у 6,3% порівняно з 10,6% серед тих, хто отримував плацебо. Зниження ризику тривалого перебігу COVID-19 для метформіну становило 42% порівняно з плацебо, що було однаковим для всіх підгруп, включаючи статус вакцинації та різні варіанти коронавірусної хвороби.

Коли метформін починали приймати менш ніж через 4 дні після появи симптомів COVID-19, ефект був вищим — зі зниженням ризику виникнення затяжної форми хвороби на 64% порівняно зі зниженням на 36% серед тих, хто почав застосовувати препарат через 4 або більше днів після появи ознак.

Водночас автори попереджають, що необхідні додаткові дослідження. У серпні 2022 р. було опубліковано результати випробування COVID-OUT, які показали, що метформін знизив смертність, кількість відвідувань лікарень та відділень невідкладної допомоги, пов’язаних із тяжкою формою COVID-19, на 42%.

Джеремі Фауст, доктор медичних наук, лікар невідкладної допомоги у Brigham and Women’s Hospital у Бостоні, також написав про дослідження у своєму бюлетені «Inside Medicine»: «Якби людина, яка відповідає критеріям визначення ожиріння або надмірної маси тіла, запитала мене, чи слід їй приймати метформін (протягом 2 тиж), починаючи з того моменту, як дізналася, що у неї COVID-19, я б відповів «так» у багатьох, якщо не в більшості випадків. Це може бути справжньою перемогою».

За матеріалами www.thelancet.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті