Гормон голоду зміцнює серце

30 Березня 2023 3:55 Поділитися

Хронічна серцева недостатність зі зниженою фракцією викиду (СНЗФВ) характеризується компенсаторною, але дезадаптивною нейрогормональною активацією та ремоделюванням серця. Препарати, які антагонізують або модулюють нейрогормональну активацію, знижують ризик смерті з будь-якої причини та госпіталізації з приводу серцевої недостатності та є наріжними каменями терапії пацієнтів зі СНЗФВ на основі рекомендацій Європейської асоціації кардіології (European Society of Cardiology — ESC) (McDonagh T.A. et al., 2021). Однак жоден із інотропних агентів не впливає безпосередньо на скорочувальну здатність серця (Maack C. et al., 2019).

А як щодо греліну — «гормону голоду», який у моделях інфаркту міокарда in vivo демонстрував здатність посилювати ремоделювання лівого шлуночка? У «European Heart Journal» нещодавно було опубліковано результати рандомізованого подвійного сліпого дослідження використання греліну при СНЗФВ (Lund L.H. et al., 2023).

Грелін — анаболічний пептидний гормон, що виділяється зі шлунка у відповідь на голодування та зменшення маси тіла. Він має багато рецепторів у серцевому м’язі. Невеликі дослідження серцевої недостатності у людей свідчать про те, що грелін може покращувати серцевий викид, фракцію викиду ЛШ, здатність до фізичних навантажень і зменшувати втрату м’язової маси серця.

Ларс Лунд (Lars H Lund), професор кафедри медицини Каролінського інституту (Karolinska Institutet) та головний лікар Каролінської університетської лікарні (Karolinska Universitetssjukhuset), щойно завершив дослідження, яке дає надію на появу нового методу лікування для пацієнтів із серцевою недостатністю. Результати дослідження є дуже важливими, вважає він. «Сьогодні існують ліки, що застосовуються при серцевій недостатності, які уповільнюють перебіг хвороби, але досі немає ефективного та безпечного лікування, яке виправляє основний дефект: ослаблене серце», — прокоментував Л. Лунд в електронному листі до видання «Läkemedelsvärlden». Тож, лікування на основі греліну може бути єдиним ефективним методом.

У поточному дослідженні 30 пацієнтів із серцевою недостатністю випадковим чином розподілили на активне лікування греліном або плацебо. Уже через 2 год було помітно покращення в групі, що отримувала гормон. Серцевий викид, тобто кількість крові, яку серце викачує за одну хвилину, збільшився в середньому на 28% у групі греліну. Це — статистично значуща різниця порівняно з групою плацебо. Коли пацієнтів спостерігали через 2–5 днів, перевага все ще відмічалася в групі греліну. У її учасників виявляли приблизно на 10% вищу функціональну здатність серця, ніж у контрольній групі.

Недоліки дослідження полягають у тому, що обстежена група пацієнтів була невеликою, а спостереження коротким. Важко зрозуміти, як лікування працює у великих групах хворих протягом тривалого періоду часу, зазначили дослідники. Вони також не помітили серйозних побічних ефектів. Тепер дослідницька група хоче провести більш масштабні рандомізовані клінічні випробування, заснувавши компанію AnaCardio. Вона створює молекули з метою активації рецептора греліну та збільшення насосної здатності серця. Метою є розробка методу лікування пацієнтів із серцевою недостатністю за допомогою греліну. За словами Л. Лунда, невідомо, чи буде схвалено цей препарат і коли він зможе з’явитися на ринку.

За матеріалами academic.oup.com; www.lakemedelsvarlden.se

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті