Чи можуть зміна клімату та забруднення повітря погіршувати перебіг неврологічних захворювань?

03 Квітня 2023 10:29 Поділитися

Міжнародне співтовариство прагне зменшити підвищення глобальної температури до рівня нижче 2,7 ºC до 2100 р., проте незворотні зміни в навколишньому середовищі вже відбулися, і в міру нагрівання планети, вірогідно, відбуватимуться й надалі. Глобальне потепління впливає на здоров’я людини, тому вкрай важливо передбачити, як можуть змінитися неврологічні захворювання.

Ендрю Дхаван (Andrew Dhawan), доктор медичних наук і член Американської академії неврології (American Academy of Neurology), разом зі своєю командою провів метааналіз зв’язку між змінами клімату, забруднювальними речовинами, екстремальними температурами та неврологічними захворюваннями в період 1990–2022 рр.

У дослідженнях встановлено взаємозв’язок між мінливістю температури та збільшенням вираженості неврологічних симптомів, потеплінням та трансмісивними інфекціями, а також забруднювачами повітря та частотою і тяжкістю цереброваскулярних захворювань.

Огляд показав, що екстремальні погодні явища та температурні коливання пов’язані з підвищенням частоти розвитку інсульту, мігрені, госпіталізації пацієнтів з деменцією та погіршенням перебігу розсіяного склерозу.

Також було продемонстровано, що зміна клімату розширила сприятливі умови за межі традиційних географічних територій для деяких нейроінфекційних захворювань, таких як вірус Західного Нілу, менінгококовий менінгіт і кліщовий енцефаліт, що створює ризик поширення цих хвороб у нових для них популяціях.

Крім того, огляд також показав, що вплив забруднювальних речовин у повітрі, особливо нітратів і дрібних твердих частинок, був пов’язаний з підвищенням частоти розвитку інсульту, головного болю, деменції та хвороби Паркінсона.

Зміна клімату створює багато викликів для людства, деякі з яких вивчені недостатньо. Тому потрібні додаткові дослідження щодо того, як зменшити поширеність нейроінфекційних захворювань та як забруднення повітря впливає на нервову систему.

За матеріалами www.aan.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті