Реєстр договорів про реімбурсацію пропонується виключити з центральної бази даних ЕСОЗ

11 квітня на сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціонування електронної системи охорони здоров’я». Пропозиції та зауваження до положень проєкту документа МОЗ прийматиме протягом 30 днів з дати його публікації.

Проєктом пропонується уточнити, що до завдань електрон­ної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) належать у тому числі управління медичною інформацією (зокрема про обов’язкові медичні огляди, які проводяться відповідно до законодавства), забезпечення даними, необхідними для розробки програми медичних гарантій, управління охороною здоров’я та формування статистичної інформації у сфері охорони здоров’я.

До функціональних можливостей ЕСОЗ пропонується віднести й можливість створення, внесення, перегляду та обміну електронними медичними картами пацієнтів через електронні кабінети відповідно до прав доступу користувачів.

Визначення поняття «електронна медична картка» пропонується додати до понятійного апарату Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 р. № 411. Згідно з визначенням це структурована сукупність медичної інформації про пацієнта (медичних записів, записів про направлення, рецептів та медичних висновків), яка внесена до центральної бази даних ЕСОЗ.

Крім того, пропонується змінити визначення поняття «інформаційна система Національної служби здоров’я України (НСЗУ)», уточнивши, що вона містить і дані про накопичення відомостей з інформаційних підсистем щодо укладення та виконання договорів з НСЗУ.

Також пропонується припинити вести в центральній базі даних ЕСОЗ:

  • Реєстр договорів про медичне обслуговування населення, що містить інформацію про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, укладені з НСЗУ;
  • Реєстр договорів про реімбурсацію, що містить інформацію про договори про реімбурсацію за програмою медичних гарантій, укладені з НСЗУ.

Натомість інформація про ці договори включатиметься до інформаційної системи НСЗУ.

У супровідній документації до проєкту зазначається, що вказані реєстри мають бути виключені із центральної бази даних ЕСОЗ, оскільки відомості з них не використовуються для ведення інших реєстрів бази та не застосовуються для формування інтегрованої електронної медичної картки пацієнта на відміну від відомостей з Реєстру пацієнтів, Реєстру суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я, Реєстру медичних спеціалістів та Реєстру медичних працівників.

Також у супровідній документації зазначається, що проєкт розроблено з метою оптимізації структури центральної бази даних ЕСОЗ та реалізації положень п.п. 2.7.3.1.1 і 2.7.3.2.4 Заходів з виконання Державної антикорупційної програми на 2023–2025 рр., наведених у додатку 2, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2023 р. № 220.

Вказаною програмою передбачено, що цей проєкт постанови необхідно прийняти для того, щоб:

  • відомості з електронної системи охорони здоров’я стали основним джерелом інформації про надані медичні послуги в Україні, на основі якої приймаються рішення щодо розрахунку програми медичних гарантій, управлінські рішення, формується необхідна статистика;
  • на базі ЕСОЗ здійснювався електронний документообіг між закладами охорони здоров’я;
  • медичні картки пацієнтів велися винятково через ЕСОЗ.

Пропозиції та зауваження щодо проєкту акта можна надсилати на адресу МОЗ у письмовому або електронному вигляді у формі порівняльної таблиці за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Департамент цифрових трансформацій в охороні здоров’я або на e-mail: [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті