Walmart відкриває спеціалізовані аптеки для пацієнтів з ВІЛ. Що це за аптеки?

04 Липня 2023 5:32 Поділитися

До кінця цього року компанія Walmart, одна з найбільших роздрібних мереж у світі, планує відкрити 80 спеціалізованих громадських аптек (Special Pharmacies of the Community — SPOC), орієнтованих на потреби спільноти людей, які живуть з ВІЛ, в 11 штатах США. Вже відкрито 70 спеціалізованих аптек, орієнтованих на потреби спільноти ВІЛ-інфікованих, у Колорадо, Північній Кароліні, Техасі, Вірджинії та Флориді.

До роботи в цих закладах залучатимуть фармацевтів, фармацевтів-техніків та громадських медичних працівників*, які пройшли спеціальне навчання. Їх мета — допомогти пацієнтам з ВІЛ орієнтуватися  в питаннях, пов’язаних із їх здоров’ям, та усувати перешкоди до отримання медичної допомоги всіма можливими способами. Включаючи надання інформації про провідні клінічні дослідження, варіанти лікування, рекомендації стосовно здорового способу життя, психологічну підтримку, надання інформації про корисні ресурси, варіанти медичного страхування тощо. Щотижня магазини роздрібної мережі відвідує близько 150 млн осіб, тож наявність SPOC має на меті «перехопити» людей там, де вони купують речі першої необхідності.

Також компанія підтримує політику щодо надання фармацевтам повноважень здійснювати доконтактну (PrEP) та постконтактну профілактику (PEP) ВІЛ-інфекції без рецепта лікаря. Адже фармацевти є невід’ємною частиною команди догляду за пацієнтами, до яких за статистикою звертаються частіше, ніж до лікаря первинної медичної допомоги. Наразі політика 13 штатів дозволяє фармацевтам відпускати відповідні препарати без рецепта лікаря, включаючи Каліфорнію, Нью-Мексико, Орегон і Юту.

Перший випадок ВІЛ/СНІДу зареєстровано у 1981 р. За останні 4 десятиліття досягнуто значного прогресу у профілактиці, догляді та лікуванні ВІЛ-інфікованих, зниженні стигми та нерозуміння, розроблено препарати, які здатні запобігати передачі захворювання, а також дають пацієнтам шанс прожити довге життя. Тим не менш загроза епідемії ВІЛ/СНІД залишається однією з основних проблем глобальної охорони громадського здоров’я. У США, за даними 2019 р., близько 1,2 млн людей живуть з ВІЛ. З них тільки близько 65,9% отримували певну допомогу у зв’язку з цим захворюванням.

За матеріалами www.corporate.walmart.com, www.hiv.gov

*Community health workers — працівники громадської охорони здоров’я, які служать мостом між громадами та системами охорони здоров’я.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті