Затверджено переліки граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби і медичні вироби, які підлягають реімбурсації

06 Липня 2023 3:09 Поділитися

Наказом МОЗ України від 05.07.2023 р. № 1222 затверджено переліки граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби та медичні вироби, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (далі — Переліки граничних цін).

Він складається з:

  • лікарських засобів, окрім препаратів інсуліну та комбінованих лікарських засобів, — 74 позиції;
  • препаратів інсуліну — 29 позицій;
  • комбінованих лікарських засобів — 4 позиції;
  • медичних виробів — 1 позиція.

Зауважимо, згідно з постановою КМУ 28.07.2021 р. № 854, після прийняття нових Переліків граничних цін Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повинна протягом 3 робочих днів з дати їх публікації оприлюднити на своєму сайті оголошення про формування Переліків лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації (далі — Переліки реімбурсації).

Для внесення лікарських засобів та медичних виробів до відповідних Переліків реімбурсації, заявники подаватимуть протягом 7 робочих днів з дня опублікування оголошення до НСЗУ в електронній формі такі документи:

1) заяву, складену за формою, визначеною в оголошенні НСЗУ. Детальну інформацію, що має містити заява, дивіться в п. 15 та п. 151 Порядку реімбурсації лікарських засобів та медичних виробів;

2) засвідчену в установленому законодавством порядку копію виданої власником реєстраційного посвідчення на лікарський засіб довіреності або копію виданої виробником медичного виробу довіреності, яка підтверджує повноваження його уповноваженого представника щодо подання до НСЗУ документів, з перекладом українською мовою в разі її складення іноземною мовою;

3) зобов’язання щодо здійснення постачання лікарського засобу або медичного виробу в Україну протягом заявленого строку за ціною, зазначеною в Переліку реімбурсації, за формою, визначеною в оголошенні НСЗУ;

4) зобов’язання щодо забезпечення безперебійної наявності лікарського засобу або медичного виробу на території України протягом строку дії Переліків реімбурсації, за формою, визначеною в оголошенні НСЗУ.

Ці документи НСЗУ розглядатиме протягом 5 робочих днів з дня закінчення прийому заявок та публікуватиме на своєму офіційному вебсайті попередні результати щодо включення лікарських засобів та медичних виробів до Переліків реімбурсації.

Ще протягом 5 робочих днів з дня опублікування цих попередніх результатів заявник може звернутися до НСЗУ щодо зниження оптово-відпускної ціни:

  • коли оптово-відпускна ціна такого лікарського засобу, яка у перерахунку на добову дозу дорівнює оптово-відпускній ціні за добову дозу лікарського засобу (для комбінованого лікарського засобу — у перерахунку за форму випуску або первинну упаковку дорівнює оптово-відпускній ціні за форму випуску або первинну упаковку), не перевищує більш ніж на 10% попередньо опублікований розмір такої ціни;
  • коли оптово-відпускна ціна упаковки (у перерахунку на одиницю медичного виробу в упаковці) медичного виробу не перевищує більш ніж на 10% попередньо опублікований розмір такої ціни.

Також в цей період можна звертатися до НСЗУ у разі виявлення технічної помилки в попередніх результатах для її виправлення (крім помилки щодо розміру оптово-відпускної ціни лікарського засобу або медичного виробу).

Після завершення 5-денного строку прийому звернень щодо технічних помилок чи зниження цін НСЗУ ще протягом 5 робочих днів розглядатиме надані заявниками документи та подаватиме до МОЗ пропозиції щодо включення торговельних назв лікарських засобів та назв медичних виробів до відповідних Переліків реімбурсації.

На підставі цих пропозицій МОЗ прийматиме рішення про їх включення до цих переліків, які затверджуватимуться наказом МОЗ протягом 5 робочих днів з дати отримання пропозицій від НСЗУ та оприлюднюються на офіційному вебсайті МОЗ і Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

Згідно з постановою № 854, Переліки реімбурсації мають бути затверджені вже в серпні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті