Призначення і відпуск ліків та медичних виробів за рецептом: які зміни пропонуються проєктом акта?

25 липня МОЗ України оприлюднило на своєму сайті для громадського обговорення проєкт наказу відомства «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України щодо призначення та відпуску лікарських засобів і медичних виробів за рецептом» (далі — проєкт наказу).

Проєктом пропонується внести зміни до:

  1. Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби (далі — Правила), затверджених наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360.
  2. Порядку ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я (далі — Реєстр), затвердженого наказом МОЗ України від 28.02.2020 р. № 587.

У супровідній документації зазначається, що проєкт має на меті вирішення ряду технічних питань стосовно виписування електронних та паперових рецептів на ліки та медичні вироби.

Змінами до Правил, запропонованими проєктом наказу, передбачається, що у разі, якщо лікарський засіб не матиме міжнародної непатентованої назви (МНН), в електронному рецепті (е-рецепті) зазначатиметься склад діючих речовин такого препарату. Однак за умови, що кількість діючих речовин не перевищуватиме 4. Як і раніше, е-рецепт на ліки виписуватиметься за торговельною назвою препарату у разі:

  • якщо не матиме МНН, однак з уточненням, запропонованим проєктом, — він має містити у своєму складі не більше 4 діючих речовин;
  • лікарський засіб належить до препаратів біологічного походження або біосимілярів.

Стосовно внесення змін в особливості заповнення паперових рецептів на рецептурному бланку форми № 1 (ф-1) проєктом передбачається, що вони також зможуть заповнюватися за допомогою друкарських пристроїв. Як і у випадку з е-рецептом, якщо лікарський засіб не матиме МНН, в паперовому рецепті зазначатиметься склад діючих речовин такого препарату, але за умови, що кількість діючих речовин не перевищуватиме 4. Запропоновані зміни до виписування ліків за торговельною назвою на паперових рецептах є ідентичними до е-рецепта.

Відносно запропонованих змін до Реєстру передбачається, що додатково записи про рецепти та медичні записи про їх погашення повинні будуть містити таку інформацію:

  • кількість лікарського засобу або медичного виробу, на який виписуватиметься рецепт, із обов’язковим зазначенням для ліків форми випуску і дози;
  • інформацію щодо лікарського засобу або медичного виробу, який було відпущено (кількість лікарського засобу або медичного виробу, із обов’язковим зазначенням для ліків — форми випуску і дози).

Зауваження та пропозиції щодо проєкту наказу потрібно надсилати до Міністерства охорони здоров’я України в електронному вигляді на e-mail: [email protected]. Термін обговорення проєкту наказу становить 30 календарних днів з моменту його оприлюднення.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті